Hatay’da Osmanlı Geleneğiyle Bayramlaşma İçin Uzun Kuyruklar Oluştu

Hatay’ın Bezge Mahallesi’nde Osmanlı geleneği olan toplu bayramlaşma devam etti. Vatandaşlar, sabah namazı sonrası metrelerce kuyruk oluşturarak bayramlaştı. Gelenek, 500 yıldır yaşatılıyor ve aileler, çocuklarına bu önemli ritüeli aktarıyor.

Hatay'ın Bezge Mahallesi'nde Osmanlı geleneği olan toplu bayramlaşma devam etti.

Hatay’ın Yayladağı ilçesine bağlı Bezge Mahallesi’nde, Osmanlı dönemine ait geleneksel toplu bayramlaşma uygulaması devam ediyor. Bu yıl da sabah namazı için camilere akın eden mahalle sakinleri, namaz sonrasında bayramlaşmak üzere uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar, metrelerce uzayan kuyruklarda sırayla birbiriyle bayramlaşıp bu özel günü coşkuyla kutladı. Havadan çekilen görüntüler, kuyrukların yaklaşık bir kilometreyi bulduğunu gösterdi.

“Bu gelenek 500 yıldan fazla bir süredir devam ediyor” ifadesinde bulunan Mehmet Dönmez, “Bezge’de bayram namazı kılındıktan sonra, insanlar mezarlığa giderek mersin ağacıyla mezarları ziyaret eder. Mezarlıkta, mersin ağaçları dikilir, Kuran-ı Kerim ve Yasin-i Şerif okunur ve ardından burada bayramlaşma etkinliği düzenlenir. Bayramlaşma sırasında oluşan kuyruklar, uzun süre devam eder ve herkes bu güzel geleneği ilk saatlerinde kutlar. Bu gelenek yaklaşık 500 yıldır sürmektedir” şeklinde konuştu.

Adem Bağrıyanık ise, “Atalarımızdan miras kalan bu gelenek, yaklaşık 500 yıldan beri yaşatılmaktadır. Öncelikle camide dua ederiz, ardından mezarlığımızda vefat edenlerimiz için Kuran ve Yasin okuruz. Mezarlık ziyaretinin ardından geleneksel bayramlaşma kuyruğuna katılarak, herkes birbirinin bayramını kutlar. Bugün de yaklaşık 500 metre uzunluğunda bir kuyruk oluştu” açıklamasında bulundu.

Baba Mustafa Bağrıyanık, çocuklarına bu geleneği aktarmak için çaba gösterdiğini belirterek, “Çocuklarımı bayramlaşma kuyruğuna birlikte getiriyoruz. Onlara burada büyüklerimizle bayramlaşmayı gösteriyoruz. Bu sayede gelecek bayramlarda da bu geleneği sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.