Kalp damar hastalıkları, hem global ölçekte hem de ülkemizde en yaygın ölüm sebepleri arasında yer almaya devam ediyor. Ancak, kardiyoloji alanındaki ilerlemeler, özellikle stent ve balon teknolojilerindeki yenilikler, hastalar için umut verici bir dönem başlatıyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Cihan Altın, ilaçlı balon teknolojisinin kayda değer önemini vurguladı. Doç. Dr. Altın, geleneksel stent uygulamalarında kullanılan metalin damar içinde artış yaratması sebebiyle uzun vadede olumsuz etkilenmelere yol açabildiğini ifade ederek, “İlaçlı balon tedavisi, damar içinde metal bırakmadığı için, yapıyı korumakta ve vücutta yabancı bir cisim oluşumunu engellemektedir. Bu durum, hastalar için önemli bir avantaj sunuyor. Birçok hastamız, stent yerleştirme sürecinde çeşitli kaygılar yaşamaktadır. Stentlerin tıkanması durumunda müdahale esnasında sorun yaşanabiliyor. İlaçlı balon kullanımında ise böyle bir kaygı oluşmuyor” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Altın, “Yeni nesil ilaçlı balonlar, uygun damar yapısına sahip hastalarda stentsiz damar açıklığını sağlamakta oldukça başarılı. Seçilen lezyonlarda, bu teknolojiyle stent kullanılmadan elde edilen başarıyı yakalayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, normal anjiyografilerle açılamayacak kadar sert damarlara yönelik yeni yöntemlerin devreye girdiğini belirten Doç. Dr. Altın, günümüz koşullarında bu zorlu vakalara yönelik etkili çözümler bulunduğunun altını çizdi. “Artık damara hasar vermeden uygulanan özel sistemler veya böbrek taşı kırımında kullanılan şok dalgaları ile kireçlenmiş damarların açılması mümkün hale geldi. Bu da tedavi olanaklarını oldukça genişletiyor” dedi.