Irak’ta, terör örgütü DEAŞ’ın 2014 ile 2017 yılları arasında Hasfa Obruğuna gömülen 2,000’den fazla insanın cesetlerini çıkarmak için yürütülen çalışmalar başladı. Musul’un güneyindeki bu bölgede, DEAŞ’ın katlettiği insanlar, halk arasında ‘ölüm çukuru’ olarak bilinen alana atılmıştı. Musul Valisi Abdulkadir el-Dahil, cesetlerin çıkarılması amacıyla bölgeyi ziyaret etti ve uygulamaların başladığını resmen açıkladı. Vali, DEAŞ’ın Musul’u hakimiyeti altında tuttuğu süreçte, binlerce kurbana burada son verildiğine dair ön raporlar bulunduğunu dile getirerek, “Bu obruk, Irak’ın ve belki de dünyanın en büyük toplu mezarlarından birisidir” dedi.
Musul Temyiz Mahkemesi ile işbirliği içinde çalıştıklarını belirten el-Dahil, hayatını kaybedenlerin yakınlarına adalet sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Vali, “Bu kadar uzun bir süre beklemek anlayışla karşılanamaz. Kayıpların ailelerine sevdiklerinin durumunu öğrenme hakkı tanımalıyız” ifadelerini kullandı. Hasfa Obruğu’nda gerçekleştirilecek bu çalışmaların yanı sıra Telafer ve Sincar’da da diğer toplu mezarların açılacağını belirten el-Dahil, tüm süreçlerin yaklaşık bir yıl süreceğini bildirdi. “Bu çalışma, DEAŞ tarafından öldürülen binlerce insanın akıbetinin aydınlatılması adına önemli bir adım” dedi.
Yaklaşık 20 km güneydeki Hasfa Obruğu, 2014 Haziranı ile 2017 Temmuzu arasında DEAŞ’ın elinde bulunurken, birçok mazlumun cesedi burada yok edildi. Iraklı bazı kaynaklar, burada öldürülen bireylerin bazılarının önce infaz edilerek obruk çevresine atıldığını, bazılarının da canlı olarak bu çukura atıldığını aktarıyor. Ayrıca, yer altı suyu nedeniyle cesetlerin bir kısmının çukurdan sürüklenmiş olabileceği öngörülüyor. DEAŞ’ın bölgeden temizlenmesinin ardından Irak güçleri, obruğa ulaşmaya çalışsalar da, etrafına döşenmiş mayınlar nedeniyle bu girişimleri başarısız oldu.