İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, Amerika Birleşik Devletleri ile herhangi bir müzakerede baskı, tehdit ve yaptırım şartlarının geçerli olduğu sürece bir ilerleme kaydedilemeyeceğini belirtti. Arakçi, “Maksimum baskı politikası devam ettiği takdirde, İran ile ABD arasında nükleer müzakerelerin yapılması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Lavrov, Türkiye’deki ziyaretinin ardından İran’a geçerek Arakçi ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan görüşmelerin sonrasında iki bakan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Arakçi, iki taraf arasında ekonomik işbirliği konusunda olumlu gelişmeler kaydedildiğini ve Nisan ayında Ortak Ekonomik İşbirliği Komisyonu toplantısının yapılacağını duyurdu. Enerji, tarım, ticaret ve turizm gibi pek çok alanda işbirliği potansiyelin arttığını vurguladı.
Öte yandan, ikili görüşmelerde bölgesel konulara da değinildi. Arakçi, Gazze’ye yönelik yeni kuşatma planını kınadıklarını ifade ederek, İsrail’in Filistin’deki saldırılarına karşı duruşlarının devam edeceğini belirtti. Bunun yanı sıra, Suriye’de istikrarın sağlanması adına desteklerini sürdüreceklerini dile getirerek, “Lübnan’ın yeniden inşası ve işgal altındaki topraklardan çekilmenin gerekliliğini vurguluyoruz” dedi.
Kafkasya’da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barışı sağlamaya yönelik çabaların devam ettiğini aktaran Arakçi, ayrıca Afganistan’daki gelişmelerin de dikkatle takip edildiğini belirtti. Nükleer müzakerelere ilişkin ise, “Rusya ve Çin ile birlikte ilerleyeceğiz. Ancak, ABD ile doğrudan müzakere yapmayacağız. Baskı ve yaptırımlar altında bu imkânsız” şeklinde konuştu.
Lavrov ise, İran ile ticari ilişkilerin yaptırımlara rağmen gelişim gösterdiğini, geçen yıl ticaret hacminin yüzde 13 oranında arttığını ifade etti. Nükleer anlaşmanın da gündemde olduğu ifade eden Lavrov, “Sorunların çözümü için hala diplomasi kapımız açık” dedi. Ayrıca, Filistin topraklarındaki durumun endişe verici olduğunu, Suriye’de de istikrarı sağlamak için müzakerelerin önemine dikkat çekti.