Altın ve gümüş yatırımcılarının yakından takip ettiği Finans Analisti İslam Memiş’ten yeni değerlendirme geldi. Memiş, piyasalarda bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş yaşandığını belirterek kısa vadede dalgalı görünümün devam edebileceğini söyledi.
ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması piyasalarda kısa süreli rahatlama sağlasa da petrol fiyatları, Orta Doğu’daki gelişmeler ve ABD Merkez Bankasının faiz kararı değerli metallerin yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Ons altında 3 bin 980 dolar seviyesi öne çıktı
İslam Memiş, ons altının 4 bin dolar çevresinde tutunmaya çalıştığını belirtti. Aşağı yönlü hareketlerde 3 bin 980 dolar seviyesinin destek olarak takip edilmesi gerektiğini söyleyen Memiş, yükselişlerde ise 4 bin 200 dolar seviyesini direnç olarak gösterdi.
Memiş’e göre 4 bin 200 dolar seviyesinin aşılması, altın fiyatlarında yeniden yukarı yönlü bir hareketin önünü açabilir. Ancak jeopolitik gelişmeler nedeniyle kısa sürede sert yükselişler ve düşüşler görülebilir.
Gram altında dalgalanma sürebilir
Gram altının kısa süre içinde 6 bin 200 liraya kadar yükselip ardından 6 bin 110 lira seviyesine gerilediğine dikkat çeken Memiş, yatırımcıların ani fiyat değişimlerine karşı hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.
Gram altının yönünde ons fiyatının yanı sıra dolar/TL kuru da belirleyici olacak. Bu nedenle yalnızca yurt dışındaki altın fiyatlarına bakılarak işlem yapılması yanıltıcı olabilir.
Gümüş yatırımcısına kısa vade uyarısı
İslam Memiş, gümüşün kısa vadede altına göre daha sert hareket edebileceğini söyledi. Gümüşte kısa vadeli işlem yapan yatırımcıların yüksek dalgalanma nedeniyle zorlanabileceğine dikkat çeken Memiş, ons gümüşte 55-60 dolar bandını önemli destek bölgesi olarak gösterdi.
Gram gümüşte ise 100 lira seviyesinin yakından izlenmesi gerektiğini belirten Memiş, kısa vadeli fiyat hareketlerinden çok orta ve uzun vadeli bir plan yapılmasını önerdi.
Altın mı, gümüş mü?
Memiş’in değerlendirmelerine göre altın, uzun vadeli güvenli liman özelliğini koruyor. Merkez bankalarının altın alımlarına devam etmesi ve fiziki talebin sürmesi, altının uzun vadeli görünümünü destekleyen gelişmeler arasında bulunuyor.
Gümüş tarafında ise daha yüksek getiri ihtimaliyle birlikte daha büyük fiyat dalgalanmaları bulunuyor. Memiş, uzun vadede gümüş beklentisini korusa da kısa vadeli yatırımcıların aceleci davranmaması gerektiğini vurguluyor.
Gözler 29 Temmuz’daki Fed kararında
Altın ve gümüş piyasalarında bir sonraki önemli tarih 29 Temmuz olacak. ABD Merkez Bankasının açıklayacağı faiz kararı ve karar sonrasında verilecek mesajlar, doların ve değerli metallerin kısa vadeli yönünü belirleyebilir.
Memiş, savaş ve jeopolitik riskler devam ettiği sürece altın fiyatlarındaki oynaklığın da süreceğini belirtti. Yatırımcıların kısa vadeli fiyat hareketlerinin peşinden gitmek yerine birikimlerini çeşitlendirmesi ve risklerini dağıtması gerektiğini ifade etti.
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım tavsiyesi değildir.





