İstanbul Ticaret Odası (İTO), 1995 yılından bu yana kamuoyuna sunduğu ‘İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’ni 1 Şubat itibarıyla güncelleyerek ‘İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi’ olarak yeniden yayımlamaya hazırlanıyor. Ocak 2023’ten bu yana gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 586 binin üzerinde fiyat verisi toplandı. 1995 yılında oluşturulan indekste 242 madde bulunurken, 2023 yılına ait yeni indekste bu sayı 493’e çıktı. Aynı zamanda, indekste yer alan ana grup sayısı 8’den 12’ye, fiyat derleme sayısı da 15 bin 725’ten 24 bin 500’e yükseltildi.
Güncellenen indeksin tanıtımı için düzenlenen toplantı, İTO’nun Eminönü Merkez Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, değişen tüketim alışkanlıklarının ve yeni hizmetlerin indekste yer alması için yenileme kararının alındığı belirtildi. İTO, yeni indeksin oluşturulmasında, hane halkı araştırmalarını yürüten NielsenIQ Türkiye’nin danışmanlık hizmetine de başvurdu. Bu çalışmada Bilim Kurulu, Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elçin Aykaç Alp gibi akademisyenlerden oluşuyordu.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul için enflasyonun ölçümünde İTO’nun uzun yıllardır süren bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Avdagiç, geçmişte pek çok revizyon geçiren indekste güncel ihtiyaçların artık yeterince karşılanamadığını, bu nedenle 2019 yılında güncelleme çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Tüketim alışkanlıklarındaki değişimin zorunluluğu nedeniyle yeni indekste yer alacak maddelerin belirlenmesi adına geniş bir araştırma yaptıklarını belirtti.
Avdagiç, İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi’nin metodolojik olarak EUROSTAT standartlarıyla uyumlu olduğunu ve Türkiye’deki en güncel veri setini sunduğunu dile getirerek bu çalışmanın İstanbul ve ticaret dünyası için önemine dikkat çekti. Ayrıca, İTO Bilim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ege Yazgan ise yeni endeksin tüm tüketicileri kapsayarak İstanbul’un genel tüketim alışkanlıklarını daha kapsamlı bir şekilde yansıttığını belirtti. Yenilenen indeksin, Türkiye’de önemli bir karar verme aracı olacağına inanılıyor.