İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), gençler arasında “aktif vatandaşlık” kültürünü yaymak için başlatılan ve bütçesi 400 bin Euro olan Avrupa Birliği projesinde yer aldı. Altı farklı ülkeden kurumların katılımıyla oluşturulmuş olan “Aktif Vatandaşlık Pusulası” adlı proje, 2026 yılının Ağustos ayında sona erecek.
Bu projede, gençlerin topluma yönelik sorunlara daha duyarlı olmaları ve bu sorunlara çözümler geliştirmeleri için neler yapılabileceği üzerinde durulacak, bir yol haritası çıkarılacak. Proje, 12 ila 18 yaş arasındaki gençleri hedef alarak, eğitimciler ve öğrenciler için eğitim kaynakları, el kitapları ve videolar hazırlanmasını öngörüyor. Ayrıca, gençlerin ilgisini artıracak etkinlik önerileri de sunulacak; proje çıktıları ise uluslararası platformda herkesin erişimine açık olacak.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM) Müdürü Prof. Dr. Nesrin Oruç Ertürk ile Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Yürekli, projede aktif bir rol üstlenecek. Bunun yanı sıra Belçika, Çekya, Yunanistan, Hollanda ve İspanya’dan farklı kuruluşlar da projede yer alacak.
“Gençlerde bilinç geliştirilmesi gerekiyor” diyen Prof. Dr. Ertürk, aktif vatandaşlık kavramının Avrupa’da giderek daha fazla önem kazandığını belirtti. Bireylerin yaşadıkları ortamlarla ilgili sorunları tanımlayıp çözüm önerileri geliştirmelerinin aktif vatandaşlığın temel bileşenleri olduğunu vurguladı. Eğitimin ilk yıllarından itibaren gençlerde bu bilinç ve aktif tutumu artırmanın hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Ertürk, “Eğer yarının yetişkinleri ve ebeveynleri olacak olan gençleri topluma katmayı hedefliyorsak, bu farkındalığı kesinlikle onlara kazandırmalıyız. Projemiz de bu amaca hizmet ediyor.” diye konuştu.
Proje ile ilgili detayları paylaşan Prof. Dr. Aynur Yürekli ise, diğer partner ülkelerle çevrim içi ve yüz yüze toplantılar yaparak “ortak akıl” oluşturacaklarına dikkat çekti. Yürekli, “Aktif vatandaşlık konusunda öğrencilerin ve öğretmenlerin farkındalığını artırmalıyız. Bunun için bir pusula hazırlayarak 12-18 yaş grubundaki gençler için en etkili öğrenme yöntemlerini ve materyalleri nasıl oluşturabileceğimizi belirlemek amacıyla çalışmalar yürüteceğiz.” dedi. Projenin, aktif vatandaşlık bilinci ile donanmış gençlerin yetişmesine katkı sağlayan değerli sonuçlar üretmesini umduklarını sözlerine ekledi.