İzmir Tarım Teknoloji Merkezi İçin İEÜ’den Güçlü Destek Protokolü İmzalandı

İzmir Tarım Teknoloji Merkezi, İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında imzalanan protokolle güçlendi. İIşınsu Kestelli ve Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, tarımda yenilikçi projeler geliştirmek için iş birliği yapmayı hedefliyor.

İzmir Tarım Teknoloji Merkezi, İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Ekonomi

Türkiye’de tarımın geliştirilmesi amacıyla, İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) öncülüğünde kurulan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’ne (İTTM), İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) önemli bir destek geldi. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, Türkiye genelinde örnek projelerin hazırlanmasına yönelik iş birliği protokolünü imzaladı.

İEÜ, projelerin geliştirilmesi sürecinde yazılım ve yapay zeka gibi çeşitli alanlarda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunacak. Ayrıca, üniversitenin araştırma merkezleri ve laboratuvarları, tarım teknolojileri alanında ulusal ve uluslararası prototiplerin hayata geçirilmesi için kullanılacak. İTTM’nin danışma kuruluna İEÜ’den sürekli bir üye de dahil edilecek.

Türkiye’nin ilk tematik tarım teknolojileri merkezi olan İTTM’ye ilişkin protokol imza töreni, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleşti. Törende; İTB Meclis Başkanı ve diğer yöneticiler ile İEÜ Rektör Yardımcısı ve mühendislik fakültesi dekanları hazır bulundu.

Toplantıda konuşan Kestelli, bu iş birliğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, İzmir’i tarım teknolojilerinde bir merkez haline getirme hedefinde kararlılık gösterdiklerini ifade etti. Kestelli; “İzmir Ticaret Borsası olarak, ticaret ve tarım merkezi olan İzmir’in Türk tarımının uluslararası alanda öncü bir konumda olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, paydaşların iş birliğiyle tarım teknolojilerinde İzmir’i bir üs yapmayı amaçlıyoruz” dedi.

Başkan Kestelli sözlerine, İTTM’nin sadece yerel bir girişim olmadığını, güçlü proje ortaklıkları ile tüm dünyaya hizmet vermeye yönelik bir ekosistem yaratmaya odaklandıklarını ekledi. Türkiye’nin ilk beş ‘Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi’nden biri olduklarını, bu statünün Avrupa genelinde 200’den fazla merkezle iş birliği yapılma fırsatını getirdiğinin altını çizdi.

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Abacıoğlu ise, tarımın stratejik bir alan olduğunu ve üniversite olarak gereken katkıyı sağlamaya hazır olduklarını söyledi. Tarım sektörünün sağlıklı gıda temini açısından kritik öneme sahip olduğunu dile getiren Abacıoğlu, üniversitelerinin yapay zeka ve robotik alanlarındaki güçlü alt yapısının, İTTM’ye katkı sunacak birçok başarılı projeyi barındırdığını vurguladı.