İzmir’de Sivil Anayasa Projesi ile Toplumun Beklentileri Ele Alındı

İzmir’de gerçekleştirilen “Türkiye’nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi” programında Binali Yıldırım, yeni bir sivil anayasanın aciliyetine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığının önünü açılması gerektiğini ifade etti. Yıldırım, Türkiye’nin ihtiyaçlarına ve kuşaklar arası farklılıklara uygun bir anayasa yapılmasının önemini belirtti.

İzmir'de gerçekleştirilen "Türkiye’nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi" programında Binali Yıldırım,

İçişleri Bakanlığı’nın Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü iş birliğiyle, Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) tarafından organize edilen “Türkiye’nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi” etkinliği, İzmir’de gerçekleştirildi. Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, etkinlikte yaptığı konuşmada sivil anayasanın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kez daha aday olmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bakırçay Üniversitesi Konferans Salonu’ndaki bu anlamlı programda, Yıldırım, 1982 Anayasası’nın halen geçerli olduğuna ve bu süre zarfında 23 kez değiştiğine dikkat çekti. Gelişen olaylarla birlikte Türkiye’nin birçok sorununu çözme yolunda anayasa değişikliğinin kaçınılmaz bir adım olduğunu ifade eden Yıldırım, genç kuşakların beklentilerinin acil olarak karşılanması gerektiğini de sözlerine ekledi. Söz konusu anayasa değişikliğinin, geçmişin darbe izlerini silmek ve yeni jenerasyonu yakalamak amacıyla yapılması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, anayasanın değiştirilemez ilk dört maddesinin ele alınamayacağına dair görüşlerini dile getirirken, anayasanın bir sözleşme olduğunu, bu anlaşmanın vatandaşın devletle olan ilişkisini düzenlediğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin bir bütün olarak farklı etnik kimlikleri içinde barındırdığını belirterek, yeni anayasada vatandaşlık tanımının etnik köken gözetmeksizin düşünülmesi gerektiği ifade edildi.

Yerel yönetimlere ilişkin merkeziyetçiliğin azaltılması gerektiğine de değinen Yıldırım, belediyelere daha fazla yetki ve kaynak verilmesi gerektiğini savundu. Zorlu bir dönemin yaşandığını ve Türkiye’nin her zamankinden daha güçlü bir liderliğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olmasına ilişkin kapıların açılması gerektiğini belirtti.

Etkinliğe katılan HUDER İzmir Şube Başkanı Halit Aydın Kayacan ise, sivil anayasayı savunarak, milletin iradesinin ön planda olduğu bir belgenin oluşturulmasının gerekliliğini vurguladı. HUDER Genel Başkanı Hasan Oymak da, darbe anayasasından kurtulmanın ve demokratik bir yapının inşa edilmesinin önemine işaret ederek, Türkiye’nin geleceğine uygun, özgürlükçü bir anayasaya duyulan ihtiyacın altını çizdi. Programa çeşitli resmi ve hukuk çevresinden önemli isimler katıldı.