Aydın’ın Efeler ilçesinde kış sebzelerinin hasadı, kadın işçiler tarafından yoğun bir çaba ile gerçekleştirilerek aile bütçelerine katkı sağlanıyor. 40 yıldır tarımda emek veren Pembe Kayabaş, bu çalışmanın hem maddi açıdan hem de sağlık açısından kendisine büyük bir mutluluk verdiğini belirtti.
Çeştepe Mahallesi’nde kış mevsiminde sıkça tüketilen pırasanın hasat süreci devam ediyor. Tarla çalışanları, pırasaları dikkatle kökünden kesip temizledikten sonra durulayıp pazara sunmak üzere hazırlıyor. 70 yaşındaki Pembe Kayabaş, uzun yıllardır aynı arazide değişik ürünleri toplayarak ailesinin geçimine destek oluyor.
Soğuk havaya rağmen tarlada çalışmaya devam eden Kayabaş, “Kış aylarında enginar, kereviz, pancar ve pırasa, yaz aylarında ise domates ve enginar işliyoruz. Haftanın her günü tarladayız. Yaz döneminde işsiz kaldığımız anlar oluyor. Ancak bu iş gerçekten hoşuma gidiyor. Topladığımız yiyecekleri de kullanmayı çok seviyorum. 40 yıldır bu arazide çalışıyorum ve burayı kendi tarla gibi sahipleniyorum. Siparişler doğrultusunda çalışıyoruz. Pırasaları kökleriyle çekiyoruz, çıkmayanları kürekle çıkarıyoruz. Sonrası ise temizleme aşaması. Sonunda yıkıyorlar ve paketlenip sipariş verenlere teslim ediliyor. Günlük kazancımız 700 lira, ayda ise 21 bin lira kazanıyoruz. Allah bereket versin!” şeklinde konuştu.
Kayabaş, sağlığı yerinde olan herkesi çalışmaya teşvik ederek, “Herkes emek versin. Çalışmak ayıplanacak bir şey değil. Çalışmanın yaşı yok. İnsanlar karton ve şişe toplayarak geçiniyor. Aydın’da iş bulmakta zorluk çekileceğini sanmıyorum; kısacası istendiğinde iş bulmak mümkün. Ben tarım işlerinde çalışarak eşimin ve kendi sigortalarımı yatırdım ve emekli oldum. Ev ekonomisine fayda sağlıyorsunuz. Erkeklerden maddi destek beklemektense çalışmak çok daha güzeldir. Ben çalışmaya devam ediyorum ve yaptığım işi seviyorum. Emek harcadıkça hem sağlığınızı koruyorsunuz hem de hastalıklardan uzak kalıyorsunuz. Çalışmanın hem ekonomik hem de sağlık açısından huzur getirdiğine inanıyorum,” ifadelerini kullandı.