Kadınların İş Dünyasındaki Yükselişi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri İçin Hayati Öneme Sahip

Kadınların iş dünyasındaki temsili, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Forvis Mazars Türkiye CEO’su Dr. İzel Levi Coşkun, kadınların iş gücündeki yerinin artırılmasının sürdürülebilirlik için şart olduğunu vurguladı. Şirket, cinsiyet eşitliği ile kadın yöneticilerin sayısını yüzde 52’ye çıkararak bu konuda örnek teşkil ediyor.

Kadınların iş dünyasındaki temsili, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde önemli bir

Kadınların iş hayatındaki artan rolü, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşımda hayati bir öneme sahip. Yapılan araştırmalar, kadın liderlerin bulunduğu şirketlerin daha yüksek kazançlar elde ettiğini ve çevresel sürdürülebilirlik yatırımlarında daha başarılı olduklarını ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı arasında, eşitsizliklerin giderilmesi ve fırsat eşitliğinin sağlanması kritik bir odak noktası. Çeşitli araştırmalar, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini benimseyen firmaların daha kârlı ve çevreye duyarlı olduklarını gözler önüne seriyor. McKinsey raporlarına göre, kadınların üst düzey yönetimde görev aldığı şirketler, diğerlerine göre yüzde 19 oranında daha fazla gelir elde ediyor. Ayrıca, eşit sayıda kadın ve erkek istihdam eden kuruluşlar, yüzde 41 oranında daha yüksek gelir sağlıyorlar.

Çin’de gerçekleştirilen “Kadın Yöneticilerin Artan Temsiliyeti Kurumsal Çevre Yatırımlarını İyileştirir mi?” başlıklı araştırma, kadın yöneticilerin, erkek yöneticilere kıyasla çevresel sürdürülebilirlik alanında daha fazla yatırım yaptıklarını ve emisyonları azaltma konusunda daha fazla çaba sarf ettiklerini göstermektedir. Bu durumun nedenlerinden biri olarak, kadınların doğal bir sosyal sorumluluk anlayışına sahip oldukları gösteriliyor.

Ancak, günümüzde Fortune 500 şirketlerinin yalnızca yüzde 10,4’ünde kadın CEO bulunmaktadır. Karbon emisyonları ile ilgili tartışmalar sürse de, dünyadaki en büyük 20 şirkete hâlâ erkekler liderlik ediyor. Oxfam’ın verilerine göre, erkeklerin sahip olduğu varlıklar, kadınların sahip olduğu varlıklardan 100 trilyon dolar daha fazla. Uzmanlar, bu eşitsizlik giderilmeden gerçek bir sürdürülebilirlik sağlanamayacağına dikkat çekiyor.

2013 yılından beri sürdürülebilirlik çalışmalarına odaklanan ve geçtiğimiz yıl B Corp sertifikasıyla ödüllendirilen uluslararası danışmanlık firması Forvis Mazars Türkiye, erkek egemen bir alanda toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çabalarını sürdürüyor. Şirket, 2015’ten bu yana toplumsal cinsiyet eşitliğini kurum kültürünün merkezine koyarken, kadınların kariyerlerine yönelik pek çok destekleyici yöntem uyguladı. 2016 yılından itibaren kadın çalışanları için eğitim programları düzenleyerek, orta kademe kadın yöneticileri üst düzey yöneticiler haline getirmeyi başardı.

Forvis Mazars Türkiye’de kadın çalışan oranı yüzde 48’e ulaşırken, kadın yöneticilerin oranı ise yüzde 52 olarak belirlendi. Yönetim kurulunun beş üyesinden ikisi kadın. Bu şirket, ciro artışının yüzde 60’ından fazlasını denetim ve vergi hizmetlerinden elde ediyor; bu departmanların yönetimindeyse kadınlar bulunuyor.

Forvis Mazars Türkiye CEO’su Dr. İzel Levi Coşkun, bu konuyla ilgili görüşlerini paylaşarak, “Eğer iş dünyasında kadın-erkek eşitliği sağlanabilirse, yaşam kalitesi ciddi biçimde artar. Kadınların olmadığı bir sistemde sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak mümkün değildir. Kadınların iş hayatında hak ettikleri konumlara ulaşabilmesi, gezegenimizin geleceği açısından büyük bir gereklilik” ifadelerini kullandı.