Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aliye Kandırıcı, kasık fıtığı tedavisinin yalnızca cerrahi yöntemlerle mümkün olduğunu vurguladı. İlaçla tedavi yönteminin işlemediğini ifade eden Kandırıcı, “Günümüzde çocuklarda kasık fıtığının laparoskopik olarak onarılması, hızlı iyileşme süreci sunması nedeniyle aileler tarafından daha fazla tercih edilmektedir” dedi.
Medical Park İzmir Hastanesi’nde görev yapan Op. Dr. Aliye Kandırıcı, çocuklardaki kasık fıtığı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Kasık fıtığının belirtilerini aktarırken Kandırıcı, “Kasık bölgesinde, özellikle ağlama, öksürme ya da ıkınma sırasında belirginleşen şişlik, ağrı ve huzursuzluk gibi durumlar, fıtığı işaret eder” dedi.
“Doğumsal bir durumdur”
Kasık fıtığının çocuk ve yetişkinlerde nasıl geliştiğine dair de bilgi veren Op. Dr. Kandırıcı, “Çocuklarda kasık fıtığı, doğum esnasında kasık kanalındaki karın zarının kapanmaması sonucunda oluşur. Dolayısıyla bu durum doğuştan gelen bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Erişkinlerde ise sonradan gelişen bir sorun olduğundan, sebep ve tedavi yöntemleri değişiklik göstermektedir. Kasık fıtığı, genellikle kasık bölgesinde bir şişlik olarak ortaya çıkar ve bu şişliğin iç kısmında çoğunlukla bağırsaklar yer alır. Kız çocuklarında ise nadir olarak yumurtalıklar da fıtık kesesine dahil olabilir. Çocuğun hareketli olduğu zamanlar bu şişkinlik daha belirgin olurken, dinlenirken kaybolabilir. Ancak, fıtık kesesine giren organlar geri dönmezse, ‘fıtık boğulması’ adı verilen acil bir durum gelişebilir. Bu durum, tedavi edilmediği takdirde organların zarar görmesine sebep olabileceğinden acil müdahale gerektirir” dedi.
“Erkek çocuklarda daha sık görülür”
Op. Dr. Kandırıcı, ailelerin şikayetleriyle hekimlere başvurduklarında tanının muayene ve alınan öykü ile konduğunu belirtti. “Tanıda şüphe olduğunda, kasık bölgesine yapılan ultrason da faydalı bir araçtır. Kasık fıtığı tedavisi her zaman cerrahidir; ilaçla tedavi doğru değildir. Ayrıca, erkek çocuklarda kasık fıtığı, kız çocuklarına göre daha yaygın görülmektedir” şeklinde konuştu. Bebeklik döneminde daha sık rastlanan bu rahatsızlığın, deneyimli çocuk cerrahları tarafından poliklinik ortamında kolayca teşhis edilebileceğini kaydeden Kandırıcı, “Fiziksel muayene sırasında kasıkta şişliğin görünmesi bile tanı için yeterlidir. Şüpheli vakalarda ultrasonografi en uygun görüntüleme tekniğidir” dedi.
“Kapalı yöntemle daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme”
İki farklı cerrahi yöntemin kasık fıtığı tedavisinde kullanıldığını belirten Op. Dr. Kandırıcı, “Kasık fıtığı için uygulanan yöntemlerden biri klasik (açık), diğeri ise kapalı (laparoskopik) yöntemdir. Her iki yöntem de cerrahın deneyimine bağlı olarak her yaş grubunda uygulanabilir. Ancak laparoskopik yöntem, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreleri, daha küçük kesiler ile daha az enfeksiyon riski gibi avantajlar sunmaktadır. Bunun yanı sıra, belirtileri olmayan fıtıkların aynı seansta onarımı, anestezi yükünü azaltır. Bu nedenlerden ötürü bu yöntem oldukça popüler hale gelmiştir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu ameliyatta, göbek deliğinden açılan küçük bir kesi ile bir kamera yardımıyla kasık kanalındaki açıklıklar incelenir ve küçük aletlerle fıtık kesesinin ağzı onarılır” diye ifade etti.