Kastamonu Üniversitesi’nde gerçekleşen konferans, Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Arslan’ın katılımıyla dikkat çekti. “Dijitalleşme Çağında Türkiye ve Dünya: Haberleşme ve Siber Güvenlik” temalı etkinlik, Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda yapıldı. Konferansa, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Arslan, rektör yardımcıları ve birçok akademisyen ile öğrenci iştirak etti. Prof. Dr. Arslan, dijitalleşmenin dünya genelinde ve Türkiye’de son zamanlarda daha fazla önem kazandığını vurgularken, gelecekte tarım, sağlık, eğitim ve yönetim gibi alanlarda dijitalleşmenin etkisini artıracağını belirtti. İletişim teknolojilerinin her on yılda bir değiştiğini söyleyen Arslan, nesnelerin internetinin yaygınlaşması ve gelecekte insan beyninin internete bağlanma olasılığını tartıştı.
Arslan, dijital dönüşümün küresel güç dinamikleri üzerindeki etkisine işaret ederek, “Dijital dünya her şeyimizi dönüştürüyor. Günümüzde ülkeler, çağın gereklerine uyum sağlayan ve bu yeniliklerle ön plana çıkanlar olarak öne çıkıyor” dedi. Öte yandan, siber güvenlik savaşlarının önemini vurgulayan Arslan, modern savaşların artık silahlarla değil, siber alan üzerinden yapıldığını ifade etti. İletişim ağlarının korunmasının kritik hale geldiğini belirten Prof. Dr. Arslan, dijital cihazların beyin üzerindeki etkilerine de değindi ve internetin hafıza tarafında sağladığı avantajları ele aldı.
Prof. Dr. Arslan, günümüzde kullanılan mobil iletişim sistemlerinin ve yazılımların masum olmadığı konusunda uyararak, bireylerin bu teknolojileri doğru bir biçimde kullanmaları gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, haberleşme teknolojilerinin 5G ve 6G ile daha hızlı ve çeşitli bir boyuta evrildiğinden bahsetti. Bu yeni gelişmelerin veri güvenliği üzerinde oluşturduğu tehditlere karşı araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin önem kazandığını ifade etti.
Son olarak, dünyada gizli bir savaşın yaşandığını belirten Arslan, bu savaşın bilim cephesinde verildiğini kaydetti. Eğitim ve bilim alanında kendini geliştiren bireylerin, bu dijital dönüşüm sürecinde hayati bir rol oynayacağını vurguladı. Eğitim sürecini sadece diploma almak olarak görmeyip, kendini sürekli geliştiren bireylerin yetişmesi gerektiğini belirten Arslan, üniversitelerin bu yeni cevaptaki önemi üzerinde durdu. Konferansın sonunda Rektör Topal, Prof. Dr. Arslan’a bir teşekkür hediyesi takdim etti.