Kayseri Et Üreticileri Başkanı’ndan Kritik Uyarı: Gebe Düve Sayısının Artırılması ve Kesimlerin Durdurulması Gerekiyor

Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, besicilerin materyal temininde ciddi sıkıntılar yaşadığını vurguladı. Üretimin artırılması için gebe düve sayısının artırılması ve anaç hayvan kesiminin durdurulması gerekliliğini ifade etti.

Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, besicilerin materyal

Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin başkanı Ercan Aras, mevcut ekonomik sıkıntılardan dolayı besicilerin gerekli materyallere erişimde zorluklar yaşadığını ifade etti. Aras, “Gebe düve sayısının artırılması ve anaç hayvan kesiminin tamamen durdurulması gerekiyor” dedi.

Yurt dışından hayvan ithalatı çalışmalarının yalnızca yerel besicilerin ihtiyaçlarının yüzde 10’unu karşıladığını belirten Aras, “Üreticilerimiz, besilik materyale ulaşmakta ciddi sorunlar yaşıyor. Yerli materyal temininde yaşanan zorluklar geçmiş yılara göre belirgin şekilde arttı. Kırmızı Et Birliği üyeleri de bu durumdan etkileniyor. Et ve Süt Kurumu, geçen yıl 650 bin yurtdışı hayvan getirme girişiminde bulundu ve bu yıl da yaklaşık 550 bin besilik materyal ithal ederek yerli üreticilere dağıtmaya çalışıyor. Ancak bu, ihtiyacın sadece yüzde 10’unu karşılıyor. Geri kalan yüzde 90’lık kısmı yerli materyalden sağlamak zorundayız ki bu da oldukça sıkıntılı bir durum” şeklinde konuştu.

Fiyat artışlarına da değinen Aras, “Besilik materyali yüksek fiyatlarla alıp beslediğimizde maliyetlerimiz artıyor. Karkas fiyatı 450-500 lira civarında iken, yurt dışından ithal edilen materyal daha düşük maliyetle sağlanıyor ama yine de kapasitemizin sadece yüzde 10’una denk geliyor. Dolayısıyla eti ucuza üretmemiz mümkün olmuyor” dedi.

Yerli üretimin artırılması adına gebe düve sayısının yükseltilmesi ve anaç hayvan kesiminin durdurulması gerektiğini vurgulayan Aras, “Üreticilerimiz, maliyetleri düşürmek için çaba sarf ediyor. Bizim talebimiz, yurt dışına bağımlılığımızı azaltmak adına yerli materyalin artırılması yönünde. Bunun en önemli yolu, gebe düve sayısında bir artış sağlamak. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılması şart. Anaç hayvan kesiminin durdurulması da üretimi artırmak için alınması gereken özel tedbirlerden biridir. Aksi takdirde dışa bağımlılığımız sürüp gidecek” ifadelerini kullandı.