Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği konuşmada Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki genişleme alanı çalışmalarının, sanayi kenti Kayseri için olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti.
Ersoy, Türkiye’nin son yıllarda özellikle suç gelirlerinin aklanması, silahlı gruplara finans sağlama gibi suçlarla etkin mücadele yürüttüğünü ifade ederek, “Konuşmama başlamadan önce, Bolu’da Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki otelde yaşanan yangın felaketinde hayatını kaybeden 78 vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyorum. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gereken önlemlerin alınması ve sorumluların adalet önüne çıkarılması belki de en büyük dileğimiz. Hazırlanan kanun teklifi ile halktan gelen taleplerin karşılanması, kamu kurumlarının ihtiyaçlarının giderilmesi ve Anayasa Mahkemesi’nin iptalleri sonrasında oluşabilecek hukuki boşlukların giderilmesi hedefleniyor. Teklif, genel olarak Devlet Denetleme Kurulu’nun yetkileri, emeklilerin aylıklarla ilgili düzenlemeleri, işverenlere asgari ücret desteği ve TMSF’nin kayyım olarak kullanabileceği yetkileri içeriyor. İkinci bölümde TMSF’nin belirli suçlarla bağlantılı şirketlere kayyım atanabilmesi konusunda düzenlemeler önerilmektedir,” şeklinde konuştu.
Suç gelirlerinin ve terör finansmanlarının önüne geçmeyi hedefleyen mevcut düzenlemenin önemine değinen Ersoy, “Bu çerçevede, suç gelirlerinin engellenmesi ve şirketlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Devletimizin bu tür şirketleri doğrudan değil, ticari şartlara uygun bir şekilde yönetmesine olanak tanıyan mekanizmaların kurulması önemlidir. TMSF’ye verilen yetkiler, ticari faaliyetlerin aksatılmadan, piyasa koşullarına uygun bir biçimde şirketlerin yönetimini sağlamaktadır. Bu düzenlemenin, yatırımcı güvenini artırması ve finansal sistemin bütünlüğünü güçlendirmesi de beklenmektedir. Kayyım atama sürecinin etkin, şeffaf ve hukuka uygun bir şekilde yürütülmesi sağlanacak. Mahkeme kararları doğrultusunda TMSF’nin yetkilendirilmesi, uygulamadaki karmaşayı ortadan kaldıracaktır. Böylelikle suç örgütlerinin ekonomik faaliyetleri ile devletimize ve vatandaşlarımıza zarar vermesi daha etkili bir şekilde önlenebilecektir,” dedi.
Ersoy, ayrıca doğalgaz ihtiyaçlarına ilişkin yaşanan sıkıntılara da dikkat çekerek, doğalgaz çıkarılmasında belediyelerle firmalar arasında sağlanacak mutabakatın önemine vurgu yaptı. “Enerji, kalkınmanın temel unsurlarından biridir. Enerji, ekonomimizden günlük yaşamımıza kadar kritik bir gereksinimdir. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli kaynaklarla yürütülen arama ve çıkarma faaliyetlerine ağırlık vermemiz gerekiyor. Kayseri’de bazı mahallelerde doğalgaz hattı çekme çalışmalarında yaşanan imar zorlukları nedeniyle vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Bu sıkıntıları çözmek için ilgili kurumlarla diyaloğa geçilmesi gerekmektedir. Ayrıca, miras intikali tamamlanmadığı için doğalgaz aboneliği alamayan yurttaşlar mevcuttur. İlgili bakanlıklarla yapılacak düzenlemelerle bu sürecin kolaylaştırılması, vatandaşlarımızın enerjiye erişimini sağlayacaktır,” diye ekledi.
Son olarak, Kayseri OSB’deki genişleme alanının sanayiye sağladığı katkılara dikkat çeken Ersoy, “Kayseri OSB, yatırım, üretim ve istihdam açısından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biridir. Yatırımcılarımız yeni tesisler kurmak amacıyla bölgeye yönelmektedir. Bununla birlikte, genişleme ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle yapılan fizibilite çalışmaları neticesinde, güneydeki 204 hektarlık alanın yeni genişleme alanı olarak uygun olduğu belirlenmiştir. Gerekli resmi süreçlerin tamamlanması, tüm sanayiciler ve Kayseri için büyük fayda sağlayacaktır,” dedi. Ersoy, teklifin hayırlı olmasını dileyerek, Genel Kurulu saygıyla selamladı.