Kayseri Ticaret Borsası, Karbon ve Su Ayak İzi Hesaplaması ile Sürdürülebilirliğe Öncülük Ediyor

Recep Bağlamış, Kayseri Ticaret Borsası’nın Türkiye’de ilk kez kurumsal karbon ve su ayak izi hesaplaması yaptığını duyurdu. Bu proje, ticaretin AB’nin Yeşil Mutabakatı’na uyumunu sağlarken, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyecek.

Recep Bağlamış, Kayseri Ticaret Borsası'nın Türkiye’de ilk kez kurumsal karbon

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda kurumsal karbon ve su ayak izi hesaplamalarının yapıldığını belirterek, “Türkiye genelindeki diğer oda ve borsalar arasında bu çalışmayı gerçekleştiren ilk kurum Kayseri Ticaret Borsası’dır.” şeklinde konuştu.

Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm, 21. yüzyılda global gündemin en önemli unsurlarından biri haline geldi. Dünyada iklim değişikliği ile mücadele politikalarının hız kazanmasının yanı sıra, bu değişikliklerin ticaret politikaları üzerindeki etkisi de giderek artmakta. Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat çerçevesinde gelecek politikalarını çevresel dönüşüm ekseninde şekillendirecekken, Türkiye’nin ticaretini büyük ölçüde AB ile gerçekleştirdiği göz önüne alındığında, ilgili tüm alanlarda AB politikalarını takip etmek kritik bir öneme sahip. Bu süreçleri dikkatle izleyen Kayseri Ticaret Borsası, Avrupa Yeşil Mutabakatı hakkında üyelerinin bilgilendirilmesi ve uyum sürecine adapte olmaları için kapsamlı çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

Kurumsal karbon ve su ayak izi hesaplamasına katılan üyelere teşekkür eden Başkan Bağlamış, “Kayseri Ticaret Borsası olarak Oran Kalkınma Ajansı’nın teknik destek projesi kapsamında, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren üyelerimize danışmanlık hizmetleri sunmaktayız. Küresel iklim şartlarının değişimi ve çevresel sorumluluklar, sürdürülebilirliğin her sektörde zorunlu hale geldiğini bize göstermektedir. Bu proje ile üyelerimizin kurumsal karbon ve su ayak izlerini hesaplamakla, çevreye duyarlı bir yaklaşım benimsemekle kalmıyor, aynı zamanda Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sürecinde önemli bir adım atıyoruz. Projemiz, şirketlerin mevcut durumlarını değerlendirmelerine ve gelecekteki sürdürülebilirlik politikalarını sağlam bir temel üzerinde inşa etmelerine yardımcı olacaktır. Amacımız; çevresel etkilerimizi şeffaf bir şekilde belgelemek, analiz etmek ve sonunda azaltmaktır. Böylece doğal kaynakları daha etkin bir şekilde kullanarak uluslararası pazarda daha rekabetçi hale geleceğiz. Katılan 15 firmamıza teşekkür ediyor, bu sürecin sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum. Sürdürülebilir bir geleceğe doğru birlikte güçlü adımlar atacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Başkan Bağlamış, Türkiye’de bir ilke imza attıklarını vurgulayarak; “Kayseri Ticaret Borsası, çevresel sürdürülebilirlik sağlamak amacıyla kurumsal karbon ve su ayak izi hesaplamasını gerçekleştirmiştir. Bu çalışmayı yürüten Türkiye’deki ilk kurum olarak, faaliyetlerimizden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını ve su tüketimini detaylı bir şekilde inceleyerek çevresel etkileri azaltmak adına önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Hesaplama sonuçları, bağımsız ve akredite bir kuruluş tarafından da onaylanarak güvenilirlik kazanmıştır.” şeklinde açıklamada bulundu.