Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda Ramazan Ayı Sebebiyle Tır Yoğunluğu Arttı

Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda Ramazan ayıyla birlikte tır trafiği önemli ölçüde arttı; yoğunluk, gümrükteki kota ve mültecilerin geçişleri nedeniyle meydana geliyor. Zeki Kuş, tampon bölgedeki sıkışıklığın çözülmesi gerektiğini belirtirken, tır şoförü Nejat Seçmen Suriye’deki vergi artışının da etkili olduğunu ifade etti.

Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda Ramazan ayıyla birlikte tır trafiği önemli

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda tır trafiği önemli ölçüde artış gösterdi. Gümrük işlemlerindeki kota uygulamaları ve Suriye’ye geri dönen mülteci geçişleri nedeniyle bölgede ciddi bir yoğunluk gözlemleniyor.

Ramazan’ın gelişiyle Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’ndaki tır yoğunluğu artarken, özellikle tampon alandaki sıkışıklık geçişleri daha da zorlaştırıyor. Bu yoğunluğun azaltılması adına yetkililerin tampon bölgedeki tıkanıklığı çözmesi ve Suriye tarafında uygulamaların yeniden gözden geçirilmesi beklenmekte.

Konu hakkında görüşlerini paylaşan Zeki Kuş, Ramazan ile birlikte yoğunluğun belirgin biçimde arttığını ifade etti. Kuş, “Gümrük tarafından belirlenen bir kapasite mevcut. Bu kapasitenin dolması tır yoğunluğuna neden oluyor. Ayrıca, Suriye’ye dönen mültecilerin geçişleri esnasında tampon bölgede sıkışıklık yaşanmakta. Bu durum hem Türkiye hem de Suriye tarafında yoğunluğa sebep oluyor. Yetkililerin bu durumu fark ettiğini umuyorum. Eğer tampon bölgedeki bu tıkanıklık giderilirse, tırların yoğunluğu da azalacaktır.” dedi.

Tır şoförü Nejat Seçmen ise yoğunluğun bir başka nedeninin Suriye tarafında uygulanan vergi artışları olduğunu açıkladı. Seçmen, “Suriye tarafında vergilerin artırılması nedeniyle yoğunluğun daha da yükseldiğini düşünüyorum. Vergiler bizlerin kontrolünde değil, bu durum yukarıdaki yönetimlerin bir meselesi. Polis ekipleri günlük kota uygulaması yaptı ki bu bizim için faydalı oldu. İnternet üzerinden bu süreci takip edebiliyoruz, böylelikle kargaşaya sebep olmadan sıramıza göre geçiş yapabiliyoruz. Ama vergilerden dolayı bir süre protestolar yapıldığı için araç geçişleri durdu ve o günden beri yoğunluk sürmekte.” şeklinde konuştu.