2011 yılında meydana gelen Van depremi sonrası, Van’ın Erciş ilçesinden Ankara’nın Çubuk ilçesine göç eden Kırgız Türkleri, geleneklerini yaşatmaya devam ediyor. Geleneksel düğün merasimleri dron ile havadan görüntülendi.
Kırgız Türkleri, yüzyıllardır yaşadıkları Kırgızistan’dan, Rus Çarlığı döneminde 1800’lü yıllarda başlayan savaşlar sonucunda Türkiye’ye göç ettiler. Van’ın Erciş ilçesine yerleşen Kırgız Türkleri, 2011’deki depremin ardından Çubuk’a göç etmek durumunda kaldı. Kendi kültürel değerlerini sürdüren Kırgız Türkleri, burada oluşturdukları otoğda ve park alanında geleneksel düğünler gerçekleştiriyor. Düğünde yöresel yemekler pişirilip, şarkılar söylenirken, evlenen çiftlerin nikahını Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş kıyıyor. Düğün merasimi ise dron ile havadan kayıt altına alınıyor.
Bünyamin Toker, göç ettikleri süreçte, Türkiye’ye 1982 yılında Pakistan’dan davet üzerine geldiklerini ve Van’da kültürel öğelerini yaşatmaya çalıştıklarını ifade etti. Şehir yaşamının getirdiği zorlukları dile getiren Toker, “Türk göçebe kültürünü sürdürmek şehirde oldukça zorlaşıyor. Bu bağlamda, Kırgızistan Cumhuriyeti, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçiliği ve Çubuk Belediyesi’nin destekleriyle kültürel bir park projesi geliştirdik. Ankara Kırgızlar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’ni kurarak otağ kültürünü modernize ettik. Buraya, 200 kişiyi ağırlayabilecek 100 metrekarelik bir otağ inşa ettik ve çeşitli etkinlikler için alan oluşturduk.” şeklinde belirtti.
Kırgız Türklerinin yoğun olarak toplandığı etkinliklerden bahseden Toker, yılda en az 40-50 etkinlik düzenlediklerini, düğün, nişan, nevruz gibi kutlamalar yaptıklarını ve geleneksel oyunlar oynadıklarını ekledi.
Toker, aynı zamanda Kırgız mutfak kültürüne de değinerek, “Anadolu’da pilavın ne kadar meşhur olduğunu biliyoruz. Bizde de pilav ve et öne çıkıyor. Sütlü çay ise Orta Asya, Türkistan mutfağının vazgeçilmezleri arasında. Geleneksel olarak süt, çay ve tereyağı ile yapılan sütlü çay, çorbaya benzer bir yapı kazanıyor.” ifadelerini kullandı.