Eskişehir’de veterinerlik yapan Tuğçe Kara, kış mevsiminde hayvanların da insanlarda olduğu gibi hastalıklara yakalanabileceğine dikkat çekti. Kara, solunum yolu enfeksiyonları, hapşırma, yorgunluk, burun akıntısı ve öksürüğün hasta hayvanlarda sık rastlanan belirtiler olduğunu ifade etti.
Kış mevsimi ülkemizde etkisini devam ettirirken, düşük sıcaklıkların hem insanlar hem de hayvanlar için yaşam koşullarını zorlaştırdığını belirten veteriner hekim Tuğçe Kara, vatandaşlara dikkat etmesi gereken noktaları aktardı. Ev ortamlarının genelde korunaklı olduğunu ancak kısa tüylü hayvanların soğuk havalarda üşüyebileceğini ifade eden Kara, köpeklere kıyafet giydirilmesinin faydalı olabileceğini vurguladı. Hayvanların soğuk havalarda hastalanabileceğine işaret eden Kara, bazı tedavi gereksinimleri haricinde kedi ve köpeklerin kış aylarında tıraş edilmesinin önerilmediğini dile getirdi. Ayrıca, kış mevsiminin sokak hayvanları için daha zor koşullar getirdiğini belirten uzman, apartman garajları ve bodrumların bu hayvanlar için uygun yaşam alanları sağlanabileceğini kaydetti.
“Kediler için zorluk olabilir ama köpekler için evde belirli aralıklarla giysi giydirilebilir”
Veteriner hekim Tuğçe Kara, konuyla ilgili olarak şunları aktardı: “Evdeki hayvanlar için ortalama sıcak bir alan sağlanmış durumda. Ancak, özellikle kısa tüyü olan hayvanların soğuğa karşı duyarlılığı artabiliyor. Kendi köpeğimden örnek verecek olursam, evin sıcak ortamında bile soğuk havalarda titreyebiliyor. Kediler için bu durum biraz sıkıntılı olsa da, köpekler için evde belli zaman dilimlerinde kıyafet giydirilebilir, uyurken battaniye kullanmak faydalı olabilir. Ancak kıyafetleri uzun süre üzerlerinde tutmak doğru değil; tüyler ve deriler hava almalı.”
“Solunum problemleri, hapşırma, yorgunluk, burun akıntısı ve öksürük en yaygın belirtiler”
Hayvan sahiplerinin genellikle kedilerinin tüy dökmesi nedeniyle tıraş ettirdiklerini aktaran Kara, “Bahsettiğim gibi kış aylarında kesinlikle tıraş ettirilmemeli. Çünkü tüyler kedilerin vücut ısısını korumada önemli bir rol oynar. Zaten kedilerin banyo ihtiyaçları yoktur. Soğuk havalarda bağışıklıkları zayıflayarak çeşitli hastalıklara daha yatkın hale geliyorlar. Solunum yolu enfeksiyonları, hapşırma, halsizlik, burun akıntısı ve öksürük bu hayvanlarda sık rastlanan belirtilerdir. Bu durumu, insanlardaki üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilişkilendirebiliriz, dolayısıyla bağışıklık güçlendirici takviyeler kullanılabilir,” diye konuştu.
“Garajlar ve bodrumlar hayvanlara açılırsa çok seviniriz”
Kış aylarında sokak hayvanları için zorlu koşullara dikkat çeken Kara, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hayvanların da bir yuvaya ihtiyacı var. Eğer sokak hayvanlarını sahiplenmeyi düşünüyorsanız, önceliğinizi onlara vermenizi öneririm. Apartman garajlarının veya bodrumların kış aylarında sokak hayvanlarına açılması bizleri oldukça mutlu edecektir. Bu, onlara bir sığınak sağlamış olur. Böyle bir olanak yoksa, strafordan ısı yalıtımı yapılmış kulübeler inşa edilebilir ve besleme alanlarına koyulabilir. Kışın enerji ihtiyaçları arttığı için daha sık besleme yapılmasını, özellikle yüksek kalorili mamalar ve bağışıklık sistemini güçlendirici takviyelerin kullanılmasını tavsiye ediyoruz.”