Kış mevsiminin başlaması ile birlikte, özellikle okul öncesi eğitim gören ve ilkokula yeni başlayan çocuklar arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarında kayda değer bir artış gözlemleniyor. Medicana Sağlık Grubu’ndan Çocuk Alerjisi alanında uzman olan Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, “Kreşe veya okula devam eden çocuklar yılda 10-12 kez solunum yolu enfeksiyonu riski ile karşı karşıya kalabiliyor. Ancak, yılda üç veya daha fazla şiddetli enfeksiyon, sinüzit, otit ya da bronşit geçiren ve iki aydan daha uzun süre antibiyotik kullanan çocukların bir alerji ve immünoloji uzmanı ile değerlendirilmesi gerekmektedir” şeklinde uyarıda bulundu.
Soğuk havaların etkisiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlığında artış yaşandığını belirten Prof. Dr. Sözmen, özellikle kreş veya okula devam eden çocukların yılda 10-12 kez hasta olduğunu ifade etti. Ayrıca, yılda üçten fazla ciddi enfeksiyon yaşayan veya iki aydan uzunca antibiyotik kullanan çocukların alerji açısından incelenmesi gerektiğini vurguladı. “Sık hastalanan çocuklar arasında, normal gelişim gösteren ve ateşin daha seyrek görüldüğü durumlar ile antibiyotiğe cevap vermeyen sağlık sorunları alerjik hastalıklar açısından dikkatle değerlendirilmelidir” diyen Sözmen, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra uzun süren öksürükler, alerjik hastalıkların belirtileri olabilir” şeklinde konuştu.
Alerjenlere aşırı hassasiyetin, solunum yollarında virüs ve bakterilerin etkili olmasını kolaylaştırarak şikayetlerin süresini uzatabileceğini belirten uzman, devam eden burun tıkanıklığının ve akıntıların tekrarlayan kulak enfeksiyonlarına ve sinüzite yol açabileceğini aktardı. Altta yatan alerji kaynaklı hastalıkların belirlenmesi için deri prick testlerinin uygulanması gerektiğini ifade eden Sözmen, uygun tedavi yöntemlerinin bulunması gerektiğini aksi halde çocukların sürekli antibiyotik kullanmak zorunda kalabileceğini sözlerine ekledi.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yeterli uyku ve vitamin alımının önemine değinen Prof. Dr. Sözmen, “Çocuklarda sirkadiyen ritmin düzgün çalışması immun aktiviteleri etkiler. Bu dönemde yetersiz uyku, inflamasyonu artırarak hastalık riskini yükseltebilir. 1-2 yaş grubundaki çocukların 11-14 saat, 3-5 yaş arasındakilerin 10-13 saat, 6-12 yaş arasında olanların 9-12 saat ve 13-18 yaş grubundakilerin 8-10 saat uyuması gerekmektedir” dedi. Ayrıca, D vitamini eksikliğinin üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilişkili olduğunu ve çocuklarda günlük D vitamini takviyesinin enfeksiyon sıklığını azalttığını aktardı. Çinko alımının bağışıklık yanıtını olumlu yönde etkilediğini belirten Prof. Dr. Sözmen, soğuk algınlığı belirtilerinin ortaya çıkmasında kara mürver ve C vitamini kullanmanın da faydalı olabileceğini vurguladı.