Dünya Sağlık Örgütü, kızamık vakalarının artışına dikkat çekerken, özellikle ABD ve birkaç başka ülkede ciddi bir kızamık alarmı söz konusu. İstanbul’daki durumu aktaran İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Burhan Küçükoğlu, “2025 yılında İstanbul’da yalnızca 10 kadar kızamık vakası görüldü. Tüm vakalar 1 yaşındaki, aşısız çocuklardı. Hastaneye yatış gerçekleştirdik ama hepsini sağlıklı bir şekilde taburcu ettik ve ölüm vakası yaşanmadı. Şu anda İstanbul’da kızamık tehdidi bulunmamakta; ancak durumu titizlikle izliyoruz, gerekirse hemen müdahale ediyoruz. Kızamığı önlemek için etkili olan aşıya karşı dirençli aileler ile karşılaşıyoruz; bu ailelere doğru bilgileri vererek güvenlerini yeniden kazanmaya çalışıyoruz. Vatandaşlardan tek isteğimiz, aşıya güvenmeleri ve davet edildiğinde mutlaka aşılarını yaptırmalarıdır” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda kızamık vakalarındaki artışla birlikte aşının öneminin altını çizen Dr. Küçükoğlu, ABD ve Avrupa’da görülen vakaları da dikkatle takip ettiklerini ifade etti. “Yıllar içerisinde ateş ve döküntü ile seyreden bulaşıcı bir hastalık olan kızamığı yüzyıllardır tanıyoruz. 2025 yılında, 10 vakaya ulaştık; bu vakalar da 1 yaşında, aşısız çocuklardı. İstanbul’daki hastanelerimize yatış yapılmış olsa da, hepsi sağlıklı bir şekilde taburcu edildiler. Geçen yıl toplam 1.500 civarında kızamık vakası kaydedildi. 2023 ve 2024 yılındaki vakalar genelde aşısız bireylerden oluşuyordu” dedi.
Aşılamanın öneminin bir kez daha vurgulandığı açıklamada, Dr. Küçükoğlu, “Aşıya direnç çıkan aileleri bilgilendirerek onlarla doğru iletişim kurmak istiyoruz. Aile hekimlerimizin çalışmaları çok önemli. Eğer sadece aile hekimleri ile ikna edemezsek, ilçe sağlık müdürlüklerindeki uzman ekiplerle bu aileleri ziyaret edip, aşı olmanın faydalarını anlatıyoruz” diye konuştu.
Kızamık hastalığı sonrası ortaya çıkabilecek komplikasyonlar hakkında da bilgiler paylaşan Küçükoğlu, “Kızamık hastalığını geçiren çocukların yüzde binden biri, hastalıktan 7 yıl sonra nörolojik sorunlar yaşayabiliyor. Bu nedenle aşının her birey için önemi büyüktür. İstanbul genelinde aşı temin etmek için 1.100 noktada çalışmalara devam ediyoruz. Aile hekimlerimize ve vatandaşlarımıza çağrımız, aşıya davet edildiklerinde mutlaka katılmalarıdır” dedi.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir uygulaması hakkında da bilgi veren Küçükoğlu, “Artık gebelerin tetanoz-difteri aşısının bir dozu, ek olarak boğmaca aşısı ile değiştirilecek. Bu, doğan bebeklerin etrafında da koruma sağlayacaktır” dedi.