KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’deki jeopolitik değişimlerin statülerini yükselttiğini ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile yaptığı basın toplantısında, Doğu Akdeniz’deki yeni jeopolitik dengelerin KKTC’nin statüsünü yükselttiğini belirtti. Tatar, 2025-2029 Beş Yıllık Kalkınma Planı ile kişi başına düşen milli gelirin 20 bin dolara ulaşmasının hedeflendiğini ifade etti. Ayrıca, iki devletli siyasetten dönüş olmadığını vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile yaptığı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte önemli açıklamalarda bulundu. Tatar, “Doğu Akdeniz’de oluşan yeni jeopolitik yapılar, KKTC’nin uluslararası statüsünü artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Başkent Lefkoşa’da resmi ziyaret kapsamında Yılmaz ile bir araya gelen Tatar, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, KKTC’nin 2025-2029 yıllarını kapsayan 4. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın tanıtımını gerçekleştirdi. Tatar, “Halkımızın refahının yükseltilmesi ve devletin daha ileri seviyelere taşınması amacıyla anavatan Türkiye ile yürütülen projelerin halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk halkının uzun yıllardır süren izolasyonlara karşı mücadelesinin devam ettiğini vurgulayarak, “62 yıldır insanlık dışı baskılar altında kalan halkımız, ulusal iradesiyle 1983 yılında kendi devletini kurmuş ve bu baskılara direnmeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Tatar, 15 Ekim 2024’te ABD’de gerçekleştirilecek görüşmeye değinerek, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile GKRY lideri Nikos Christodoulides arasında yapılacak toplantı sonrası resmi bir sürecin başlayamayacağına dair bir değerlendirme yapıldığını ifade etti. Ayrıca, Mart ayında İsviçre’de garantör ülkelerin katılımıyla geniş bir toplantı yapılacağını da belirtti.

Rum tarafıyla geçiş kapılarının artırılması üzerine yapılan görüşmelere de değinen Tatar, mevcut dokuz kapının yanı sıra Haspolat’ta ticari geçişe yönelik yeni bir kapı önerdiklerini ancak Rum tarafının ısrarla transit geçiş taleplerini gündeme getirdiğini belirtti.

Ekonomik hedefler üzerinde de duran Tatar, “2025-2029 kalkınma planı çerçevesinde kişi başına düşen milli geliri 2029’da 20 bin dolara ulaştırmayı planlıyoruz. KKTC, growth odaklı politikalarıyla kararlılıkla ilerliyor” dedi.

Kıbrıs meselesi hakkında da net ifadeler kullanan Tatar, “Federasyon temelinde müzakerenin mümkün olmadığını, geçmişteki 50 yıllık görüşmelerin sonuçsuz kaldığını biliyoruz. İki devletli siyasetten geri adım atılmayacak” şeklinde konuştu.

Son olarak Türkiye ile yapılan iş birliklerinin önemine dikkat çeken Tatar, “Doğu Akdeniz’deki yeni dengeler, KKTC’nin uluslararası alandaki konumunu güçlendiriyor. Türkiye ile ortak projeler, Kıbrıs Türk halkı için hayati bir öneme sahiptir” dedi.