Kocaeli’de iş bulmakta zorlanan veya mesleki bir eğitim almamış bireylere yönelik, sektörel ihtiyaçlara dayanarak mesleki ve teknik eğitim programları sunuluyor. Bu programlar aracılığıyla 1 milyon 36 bin 965 kişiye çeşitli alanlarda eğitim imkanı sağlanırken, kadın kursiyerler de kaynak yapma ve halı dokuma gibi geleneksel becerileriyle dikkat çekiyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları ile sürekli olarak istihdamı artırıcı eğitimler vermeye devam ediyor. KO-MEK’ten faydalanan katılımcılar, kendi iş yerlerini kurmanın avantajını yaşarken, diğer birçok kursiyer ise nitelikli çalışan olarak iş hayatına atılıyor. Herkesin ilgi alanına uygun bir branş bulabileceği KO-MEK, Kocaeli’nin 12 ilçesindeki 44 farklı kurs merkezinde eğitim faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu eğitimlerle, iş bulamayan bireyler için sektöre kalifiye eleman kazandırma amacı güdülüyor ve “USTAM” projesi çerçevesinde, usta eğitmenlerin rehberliğinde önemli alanlarda eğitim alan kursiyerlerin çoğu kendi işlerini kurarak ekonomiye katkıda bulunuyor. KO-MEK ayrıca kadınlara yönelik eğitimleri ile öne çıkıyor; özellikle ev hanımlarının el emeklerini değerlendirebilmeleri için e-ticaret alanında komeksepeti.com platformunu hayata geçirerek, ürünlerini pazarlama fırsatı tanıyor. Öte yandan, Darıca ve Ormanya’da bulunan KO-MEK store mağazaları, kursiyerlerin ürettikleri ürünleri satışa sunarak ev ekonomilerine katkı sağlamalarına olanak tanıyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları, üniversite öğrencilerinin kendilerini geliştirmesi ve mesleklerine uygun beceriler kazanmaları amacıyla dil eğitimi ile bilgisayar teknolojileri gibi birçok alanda ücretsiz eğitimler sunmakta. Bu sayede gençler, aldıkları bu eğitimlerle kişisel yeteneklerini geliştirirken kariyerlerine yeni bir yön verebiliyor. KO-MEK, 20. yıl dönümünde 1 milyon 36 bin 965 bireye mesleki eğitim sunarak, 42 bin 625 aktif kursiyeri ile çalışmalarını sürdürüyor. Bu kurslar sayesinde gençlerin kariyer planlamalarına destek olunurken, ev hanımları da ürettikleri el emeği ürünleri satma fırsatına erişerek ekonomik katkı sağlamakta. Kadınlar, iş ayrımı yapmaksızın hem kaynak yapıyor hem de halı dokuyor.