Kocaeli’de Otizmli Çocuklar İçin Probiyotik Ürün Üretim Projesi Başlatıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, otizmli çocuklar için “Probiyotik Ürün Geliştirme, Üretme ve Beslenme Danışmanlığı Projesi” (PROBES) kapsamında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile işbirliği yaparak probiyotik ürünler için Ar-Ge çalışması başlattı. Ailelere yönelik eğitim toplantıları düzenlenerek, beslenmenin önemi vurgulandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, otizmli çocuklar için "Probiyotik Ürün Geliştirme, Üretme

Kocaeli’de otizm spektrum bozukluğu tanısı alan çocuklar için “Probiyotik Ürün Geliştirme, Üretme ve Beslenme Danışmanlığı Projesi” (PROBES) kapsamında probiyotik ürünlere yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerine başlandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla dezavantajlı bireylerin yaşam standartlarını yükseltmek ve onlara eşit fırsatlar sunmak amacıyla gerçekleştirdiği projelerle Türkiye’de örnek teşkil etmeye devam ediyor. Otizm spektrum bozukluğu tanısı alan bireylere uygun bir beslenme düzeninin kazandırılması hedefiyle hayata geçirilen PROBES projesi yeni bir aşamaya taşındı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile probiyotik ürünler üzerine Ar-Ge çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda ailelerle eğitim toplantısı Antikkapı restoranında yapıldı. Proje toplantısında, uzmanlar çeşitli bilgiler vererek otizm spektrum bozukluğunda beslenmenin önemine vurgu yaptılar. Projenin hedefinin, çocuklar için uygun bir beslenme düzeni oluşturmak ve bağırsakların sağlığını düzenlemek olduğu belirtildi. 10 yaş altındaki çocuklar üzerinde yürütülecek projede beslenme takibi Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından yürütülecek.

Mikrobiyom testinin uygulanacağı bu süreçte, eğitim toplantısının sonrasında ailelere ortalama bir yıl sürmesi planlanan proje için mikrobiyom test kitleri dağıtıldı. Ailelerden temin edilen test kitleri, Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından incelenecek ve otizmli çocukların durumları bireysel olarak değerlendirilecektir. Proje süresince, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından izlenecek aileler, ekonomik durumlarına bakılmaksızın bu hizmetten ücretsiz yararlanabilecekler. Ayrıca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, projede yer alacak ailelerin belirlenmesi için saha çalışmalarını titizlikle yürütmektedir. Bireylerin tespit edilmesi ve bilgilendirilmesi görevini üstlenen büyükşehir, şu ana kadar 27 ailenin katılımını sağlamıştır. Uygun görülen ailelere gerekli testler ücretsiz bir şekilde ulaştırılırken; Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile de etkili bir iletişimin kurulması sağlanmaktadır. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün yürüttüğü bu proje, Kocaeli’de otizm spektrum bozukluğuyla mücadele eden ailelere destek olmaya devam ediyor.

PROBES projesi nedir?
Probiyotik Ürün Geliştirme, Üretme ve Beslenme Danışmanlığı Projesi olan PROBES, Kocaeli’de otizm spektrum bozukluğu tanısı alan bireylere uygun beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen bir projedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen bu projede, probiyotik ürünler için Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirilmektedir ve Büyükşehir Belediyesi’nin saha çalışmaları ile otizm tanısı olan bireyler tespit edilmektedir.