Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Enes Kara, medikal tedavilere yanıt vermeyen birçok hastalıkta ağrı ve kas sertliklerinin modern yöntemlerle kontrol edilebildiğini belirtti. Op. Dr. Kara, “Kronik ağrı ve spastisite ile ilgili şikâyetlerde hastaların yaşam kalitesini artırmak mümkün” dedi.
Spastisitenin, beyin veya omurilikteki sinir hasarları nedeniyle kasların istemsiz bir şekilde kasılması sonucu ortaya çıktığını ifade eden Op. Dr. Kara, bu durumun hastalarda hareket kısıtlılığı ve günlük yaşam aktivitelerinde ciddi zorluklar yarattığını söyledi. Spastisite, inme, omurilik yaralanmaları, serebral palsi, multipl skleroz ve travmatik beyin hasarının bir sonucu olarak gelişebilir. “Tedavi, her hastaya özel olarak planlanmalıdır. Amacımız sadece kas sertliğini azaltmak değil, hastanın bağımsızlığını artırmaktır” diye ekledi.
İleri düzey spastisite hastalarına baklofen pompası uyguladıklarını aktaran Op. Dr. Kara, bu yöntemle kas gevşetici ilacın doğrudan omuriliğe verildiğini belirtti. “Bu sayede daha düşük dozlarla daha etkili sonuçlar elde ediliyor” dedi. Ağızdan alınan ilaçların yüksek dozları yan etkilere neden olabileceğini vurgulayan Op. Dr. Kara, “Baklofen pompası ile etkiler artarken yan etkiler de minimuma iniyor” şeklinde konuştu. Pompa, cerrahi olarak yerleştiriliyor ve ilaç gün boyunca kontrollü şekilde veriliyor. Böylece hastaların kas sertliği azalıyor, hareket kabiliyeti artıyor ve bakım süreçleri kolaylaşıyor.
Kronik kanser ağrısında morfin pompasının önemli bir seçenek olduğunu ifade eden Op. Dr. Kara, “Klasik tedavilerle kontrol edilemeyen ağrılarda bu yöntem etkili sonuçlar sunuyor. İlaç, doğrudan sinir sistemi üzerinden verilerek daha düşük dozlarla daha uzun süreli ağrı kontrolü sağlanıyor” açıklamasında bulundu. Bu yöntem sayesinde hastaların uyku düzenleri ve günlük aktivitelerinde iyileşmeler gözlemleniyor.
Ameliyatsız tedavi yöntemleri de mevcut. Op. Dr. Kara, bel ve boyun ağrılarında epidural enjeksiyonlar, sinir blokları ve radyofrekans gibi yöntemlerden faydalandıklarını söyledi. Her bel ve boyun ağrısının cerrahi gerektirmediğini belirten Op. Dr. Kara, “Doğru tanı ile pek çok hastayı ameliyatsız tedavi edebiliyoruz. Bu işlemler kısa sürede gerçekleştirilir ve hastalar aynı gün günlük yaşamlarına dönebilir” dedi.
Spastisite ve kronik ağrı tedavisinde multidisipliner yaklaşımın önemine değinen Op. Dr. Kara, “Nöroloji, fizik tedavi ve beyin cerrahisi uzmanlarının ortak değerlendirmesiyle başarı oranı artmaktadır. Her hastayı detaylı şekilde değerlendiriyoruz ve en uygun tedavi planını oluşturuyoruz” dedi. Son olarak, “Günümüzde ağrı ve spastisite tedavisinde büyük gelişmeler yaşanıyor. Doğru hastaya, doğru zamanda uygulanan tedavilerle yaşam kalitesi artırılabilir” mesajını verdi.





