Kuzey Kıbrıs’ta Kan ve Kemik İliği Nakli Kongresi Gerçekleşti

Ulusal Kan ve Kemik İliği Nakli Kongresi, 10-12 Nisan’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi. 256 katılımcının bir araya geldiği kongrede, Prof. Dr. Hakan Göker, derneğin 10 yıllık başarılarını ve kök hücre naklinin tedavi alanlarını paylaştı.

Ulusal Kan ve Kemik İliği Nakli Kongresi, 10-12 Nisan'da Kuzey

Ulusal Kan ve Kemik İliği Nakli Kongresi, 10-12 Nisan tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi. Kongreye 217 sağlık profesyoneli dahil olmak üzere toplamda 256 kişi katıldı. Üç gün süren etkinlikte, 21 oturum ve çeşitli paneller yapıldı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Kemik İliği Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Göker, kan ve kemik iliği nakli konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Hakan Göker, “Hematoloji alanında tanınmış isimler tarafından 2015 yılında kurulmuş olan derneğimiz, son on yıl içerisinde bu alanda ülkemizin en önde gelen kuruluşlarından biri hâline gelmiştir. Bu süreçte birçok genç hematolog, eğitim programlarına katılarak ulusal ve uluslararası dergilerde makale yayımlama fırsatı bulmuştur. Uluslararası toplantıları düzenli olarak takip ederek, Türk hematologlarına güncel gelişmeleri aktarmıştır. Özellikle her yıl Güney Kore Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği ile ortak oturumlar düzenleyerek, bilimsel verilerin paylaşımı ve değerlendirilmesini sağlamaktadır” açıklamalarında bulundu.

Prof. Dr. Hakan Göker, “Ayrıca derneğimiz sosyal projelere de önem vermekte, özellikle TEMA bağışları ile ülkemizin doğal güzelliklerine katkıda bulunmaktadır. Fotoğraf yarışmaları aracılığıyla ise sağlık alanını estetik bir bakış açısıyla yansıtmayı hedeflemekteyiz” şeklinde ekledi.

Kan ve kemik iliği naklinin hangi hastalıkları tedavi edebileceği hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Göker, “Kök hücre nakli, kan kanserleri arasında yer alan akut myeloblastik lösemi (AML), akut lenfoblastik lösemi (ALL), non-Hodgkin lenfoma (NHL), Hodgkin lenfoma gibi kanser türlerinde, yanı sıra multiple myeloma, kronik myelositik lösemi (KML), kronik lenfositik lösemi (KLL) ve myelodisplastik sendrom (MDS) tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca, aplastik anemi, paroksismal noktural hemoglobinüri (PNH), hemoglobinopatiler (talasemi, orak hücreli anemi), primer amiloidoz, immün yetmezlik durumları ve kalıtsal metabolik hastalıklar gibi hastalıkların tedavisinde de kök hücre nakli önerilmektedir” dedi.

Dernek, Car-T tedavi yönteminde de önemli isimleri, 2024 yılında olduğu gibi bu yıl da misafir ettiklerini belirten Prof. Dr. Hakan Göker, “Güney Kore Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği ile ortak bir panel gerçekleştirdik. Seul Kore Catholic Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jae-Ho Yoon ve Doç. Dr. Gi June Min, katılımcılara deneyimlerini aktardılar ve farklı uygulamaları gözlemleme fırsatı sundular” ifadelerini kullandı.