Malatya’daki zirai don, kayısı ve dalbastı kirazında büyük hasara yol açtı; üreticiler aşırı kayıplar yaşıyor!

Malatya’da zirai don, kayısının yanı sıra dalbastı kirazını da etkileyerek üreticilerde ciddi kayıplara yol açtı. Gündüzbey’deki kiraz üreticisi Ahmedi Mahmut Özendi, ağaçlarının dayanıklılığını kurtarmaya çalıştıklarını belirtirken, Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, yıllık 1.250 ton ihracatı olan kirazın yok olduğunu vurguladı. Çiftçiler, devlet desteği bekliyor.

Malatya'da zirai don, kayısının yanı sıra dalbastı kirazını da etkileyerek

Malatya’da etkili olan zirai don olayı, sadece kayısının değil, kentin başka bir önemli ürünü olan dalbastı kirazının da zarar görmesine yol açtı. Meyvecilikle geçimini sürdüren çiftçiler, hem ürün kaybından hem de ağaçların zarar görme ihtimalinden endişe duyuyorlar.

Dünya genelinde kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin gerçekleştirildiği Malatya, geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don nedeniyle birçok meyve çeşidi açısından büyük ekonomik kayıplar yaşadı. Üreticiler, kayısının ardından dalbastı kirazında da önemli kayıplar olduğunu ifade ediyor.

“Meyveden vazgeçtik, ağaçlarımızı kurtarma yollarını arıyoruz”
Yeşilyurt ilçesinin Gündüzbey Mahallesi’nde uzun yıllardır kiraz üretimi yapan Ahmedi Mahmut Özendi, “Artık meyveden geçti, önceliğimiz ağaçlarımızı nasıl koruyacağız. Kiraz, elma, erik, şeftali gibi meyvelerimiz tamamen yok oldu. Binlerce dönüm alanda ürünler tamamen silindi. Çiftçilerimiz büyük bir zor durumda, devletten yardım bekliyoruz.” diye belirtti.

“Yıllık 1.250 tonluk ihracatımız yok oldu”
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, zirai donun Malatya’nın ekonomisine ağır bir darbe vurduğunu vurguladı. Solmaz, “12 Nisan tarihinde gerçekleşen zirai don, birçok bölgeyi etkilerken, ilimizde çiftçilerimize büyük zarar verdi. Ekonomik olarak ciddi katkı sunan coğrafi işaretli dalbastı kirazımız da bu olaydan olumsuz etkilendi. Yıllık olarak 1.250 ton ihracat yaptığımız dalbastı kirazı tamamen yok oldu. Şimdi ürün kaybının ardından, ağaçlarımızın uğrayabileceği hasar konusunda korku yaşıyoruz.” açıklamasında bulundu.