Manisa’da Eksi Derecelerde Yaşanan Don Olayı Üzüm Bağlarında Yüzde 100 Zarara Neden Oldu

Manisa’da sabah saatlerinde gerçekleşen zirai don, üzüm bağlarında yüzde 100 zarara yol açtı. Üreticilerin damlama sulama yöntemleri de don olayının etkisi altında kalırken, birçok ilçede hasar tespit çalışmaları başlatıldı. Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, durumu kritik olarak tanımlayarak rekoltede büyük kayıplar yaşanacağını belirtti.

Manisa'da sabah saatlerinde gerçekleşen zirai don, üzüm bağlarında yüzde 100

Manisa’da bu sabah hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesiyle ortaya çıkan zirai don olayı, geniş üzüm bağlarında büyük zararlara yol açtı. Çiftçiler, donun etkilerinden kurtulmak için çeşitli yöntemler deneseler de, birçok alanda müdahale sonuç vermedi. Özellikle açılan damlama sulama sistemlerinin donması, sarkıtların oluşmasına neden oldu. Yeni filizlenen üzümler ise, soğuk hava nedeniyle yanarak karardı.

Don olayı, Manisa’nın Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde bulunan çekirdeksiz Sultaniye Üzüm bağlarını etkiledi. Zararın yüzde 100’e kadar ulaştığı bağlarda hasar tespit çalışmaları başlatılırken, çiftçiler ne yapacaklarını düşünmeye koyuldu. Bazı üreticilerin, soğuktan etkilenmemek adına damlama sulamalarını açtığı ancak beklenenin aksine don nedeniyle sarkıtlar oluştuğu gözlemlendi.

Şehzadeler ilçesindeki Güzelköy Mahallesi’nde yapılan incelemelerde Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, “9 Nisan’ı 10 Nisan’a bağlayan gece çiftçilerimiz büyük bir don olayı yaşadı. Manisa’nın çeşitli ilçelerinde de benzer durumlar söz konusu. Çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu durum, sadece çiftçileri değil, Manisa’nın ihracat payını da etkiliyor. Üreticilerimiz, bir yıl emek verip yetiştirdikleri ürünlerini kaybetti. TARSİM sigortası yaptıranlar, sigorta şirketine başvuru yapmalılar. Diğer çiftçiler de tarım müdürlüklerine dilekçelerini iletmeli” dedi.

Altındağ, yaşanan don olaylarının tarım üzerinde kalıcı etkilere neden olacağını belirterek, “Üretimdeki rekolte çok düşecek. Bazı yerlerde sıfır rekolte beklenirken, bazı bölgelerde kayıplar yüzde 80 ile 90 arasında değişiyor. Çiftçilerimiz büyük bir sıkıntı yaşıyor. Böyle bir duruma daha önce rastlamadık. En fazla zarar ise Şehzadeler, Yunusemre, Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara, Salihli ve Turgutlu’da meydana geldi” ifadelerini kullandı.