Marmara Depreminin Ardından Güvenli Yapılar İçin Dönüşüm Süreci Önem Kazandı

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, son İstanbul depremi sonrası riskli yapıların dönüşümünün önemine dikkat çekerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Yarısı Bizden” kampanyasının güvenli konutlar için sunduğu fırsatları vurguladı. Kampanya kapsamında 700 bin TL hibe ve faizsiz kredi imkanı sağlanıyor.

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, son İstanbul depremi sonrası riskli

Emlak sektörü uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Marmara’da meydana gelen deprem, şehirdeki riskli yapıların yeniden değerlendirilmesinin ne kadar acil bir ihtiyaç olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başlattığı ‘Yarısı Bizden’ kampanyası, vatandaşların güvenli konutlara kavuşabilmesi için oldukça önemli fırsatlar sunuyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Son İstanbul depremi sonrası, Marmara Bölgesi’nde riskli yapıların yenilenmesi tekrar ön plana çıktı. Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İstanbul’un 39 ilçesini kapsayan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının önemine dikkat çekerek, “Kampanya çerçevesinde İstanbul’da evini yenilemek isteyen vatandaşlara 700 bin TL hibe, 700 bin TL kredi ve 100 bin TL taşınma desteği sağlanıyor. Taşınma desteği, ev sahibi ya da kiracı olan kişilere veriliyor. Faizsiz verilen kredinin geri ödemeleri, yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlayarak 10 yıl vadeye yayılıyor. Kredi alırken gelir ve kredi puanlarına bakılmıyor. Alan bazlı dönüşümlerde TOKİ ve Emlak Konut GYO, inşaat süreçlerini üstleniyor. Hibe, bina maliyetlerinden düşülerek kalan borç uygun koşullarla taksitlendiriliyor. Yaşanan depremler, kentsel dönüşümün önemini tekrar hatırlatıyor. Bakanımızın da belirttiği gibi dönüşüm dışında bir alternatif yok” ifadelerini kullandı.

Kampanyaya başvurular için süre kısıtlaması olmadığını vurgulayan Özelmacıklı, “Bakanlığın verilerine göre İstanbul’da yaklaşık 1,5 milyon konut riskli durumda ve bunların 600 bini herhangi bir an çökme riski taşıyor. Şu ana kadar toplamda 997 bin 460 konut ve iş yerinin dönüşüm süreci tamamlandı. ‘Yarısı Bizden’ kampanyası kapsamında bu yıl Ocak ayına kadar 550 bağımsız bölüm 5 milyar TL’lik destekten faydalandı” dedi.

Başvuru sürecinin oldukça pratik olduğunu hatırlatan Özelmacıklı, “Süreç, lisanslı firmalardan alınacak karot raporuyla başlatılıyor. Bakanlığa bağlı kuruluşlar, binanın risk durumunu belirliyor. Müteahhit ile hak sahipleri arasında sözleşme imzalandıktan sonra, 100 bin TL tahliye desteği ile tahliye ve yıkım aşamasına geçiliyor. Yeni projede inşa edilecek yapı, eski yapının 1.5 katı büyüklüğünde olmalı. Yapı ruhsatı ve kat irtifakı tamamlandıktan sonra hak sahibi tespiti için ilçe belediyesine başvuru gerçekleştiriliyor. Randevu gününde hak sahipleri ile hibe ve kredi sözleşmesi imzalanıyor. Konutlar için 700 bin TL, ticari alanlar için ise 350 bin TL hibe ve kredi sağlanıyor. Müteahhit ödemeleri, ilerleme seviyelerine göre gerçekleştiriliyor. Kredilerin geri ödemesi, yapı ruhsatının alınmasının 2 yıl sonrasında başlıyor. Ödemenin başladığı yıl faizsiz oluyor, sonraki yıllarda ise TÜFE oranına göre güncelleniyor” şeklinde konuştu.

Depreme dayanıklı bir İstanbul inşa etmenin önemine dikkat çeken Özelmacıklı, “Riskli binaların bir an önce yenilenmesi, afetlere hazırlıklı olmanın tek yoludur. Bu süreçte yalnız olmadığınızı bilin. Altın Emlak Global’in temsilcileri, ‘Yarısı Bizden’ kampanyası ve diğer dönüşüm projeleri hakkında ücretsiz danışmanlık sunuyor. Gelin, konutlarınızı birlikte yeniden inşa edelim; daha güvenli ve sağlam bir gelecek için bugün bir adım atın” dedi.