Melikgazi Belediyesi’nden Hollanda Göçü’nün 60. yılına özel etkinlikler ve sergi programı

Melikgazi Belediyesi, Hollanda’ya Göç’ün 60. yılı dolayısıyla ‘Göç’ün Öncü Kadınları’ temasıyla etkinlikler düzenledi. Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Türk kadınlarının başarılarını vurguladı. SÜRKAD Başkan Yardımcısı Burhanettin Carlak, göçün kimlik ve kültür hikayesi olduğunu ifade etti. etkinlikler sergi, panel ve konserlerle devam etti.

Melikgazi Belediyesi, Hollanda’ya Göç’ün 60. yılı dolayısıyla 'Göç’ün Öncü Kadınları'

Melikgazi Belediyesi, Hollanda’ya yapılan göçün 60. yıl dönümünde, “Göç’ün Öncü Kadınları” temalı bir etkinlik programı düzenledi. Bu program, sergi, belgesel, panel ve konser gibi farklı etkinlikleri içeriyordu. Melikgazi Belediyesi’nin Hollanda Büyükelçiliği, Sürdürülebilir Kalkınma ve Kent Araştırmaları Derneği (SÜRKAD) ve Erciyes Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen bu özel etkinlik, gurbetçi kadınların başarı hikayelerinin öne çıkarıldığı bir platform haline geldi.

Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarına, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendiren katkılarından dolayı teşekkür ederek, etkinliğin önemine vurgu yaptı. Palancıoğlu, “Bugün burada çok hoş bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Hollanda Büyükelçi Yardımcımız ve diğer dernek temsilcileri bizimle birlikte. Göçle birlikte Kayseri ve Türkiye’nin diğer bölgelerinden birçok kişi Hollanda’ya çalışmak için gitmiştir. Orada kalıp başarılı olan kadınlarımız da mevcut. Onlara şükranlarımızı sunuyoruz. Avrupa’nın Türkiye üzerindeki etkisini biliyoruz ve bu ilişkilerin gelişmesi önemli. Hollanda ile Türkiye arasındaki ticaret potansiyeline işaret ederek, ortak çalışmalar yapmanın önemine dikkat çekti.”

Sergi salonunda konuşmalarını sürdüren Başkan Palancıoğlu, göç temasıyla ilgili Türk kültüründe yer alan eserlerden bahsederek, Türklerin Avrupa’daki temsilinin önemini dile getirdi. “Hollanda’da Türklerin siyasetten ticarete kadar birçok alanda yer aldığını görmekteyim. Bu nedenle, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin güçlenmesi hayati.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, göçmen Türklerin köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve onların entegrasyon sürecinin daha kolay hale geldiğini söyledi.

Sürdürülebilir Kalkınma ve Kent Araştırmaları Derneği (SÜRKAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhanettin Carlak, 60 yıl önceki göç dalgasının sadece ekonomik bir neden olmadığını, aynı zamanda kimlik, kültür ve dayanışma hikayesini de içerdiğini vurguladı. Hollanda Büyükelçi Yardımcısı Nathalie Lintvelt ise, Hollanda’daki Türk kadınlarının yaşamlarını anlatan serginin önemine değinerek, bu etkinlikle Türk kadınlarının hikayelerini ön plana çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

Etkinlik, serginin ardından gerçekleştirilen panel, belgesel gösterimi ve konserle devam etti.