Mersin Ticaret Borsası’nın (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’in Türkiye’nin 32,6 milyar dolarlık tarımsal ihracatına önemli bir katkı sağladığını ve üçüncü sırada yer aldığını ifade etti. Özdemir, Mersin’in 4 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirdiğini ve bu miktarın ülkenin tarımsal ihracatının yüzde 12’sini oluşturduğunu belirtti.
Özdemir, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yola çıkarak, Türkiye’nin tarımsal ihracatının 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,3 artarak 32,6 milyar dolara ulaştığını hatırlattı. Bölgede tarımsal ithalatın ise 2023’e göre yüzde 9,7 azalarak 21,7 milyar dolara gerilediğini vurgulayan Özdemir, bu durumun tarımsal ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 150’ye ulaşmasında etkili olduğunu kaydetti. Özdemir, bu oranın, 2013 yılından bu yana Türkiye’nin yakaladığı en yüksek seviyede olduğunu ifade etti.
Özdemir, Türkiye’nin fındık, kiraz, kayısı, keçiboynuzu gibi birçok tarımsal ürününün üretiminde öncü olduğunu, ayrıca ihracatta fındık, kuru incir, ayva gibi ürünlerle öne çıktığını dile getirdi.
2024 yılında Mersin’in toplamda 8,3 milyar dolarlık ihracat, 8 milyar dolarlık ithalat yaptığını belirten Özdemir, Mersin’in net ihracatçı konumunu ve Türkiye’nin en büyük 7. ihracat şehri olduğunu ifade etti. Mersin, tarımsal ihracatta kaydettiği başarılı performans ile 2023 yılındaki konumunu bir basamak yükselterek üçüncülüğe yerleşti.
Mersin’in tarımı ve gıda sektörü açısından önemli bir merkez olduğunu belirten Özdemir, bu şehirde bitkisel üretim değerinde üçüncülük, meyve üretiminde ise birincilik elde edildiğini belirtti. Ayrıca, Mersin’in narenciye ve bakliyat ürünlerindeki üretimiyle öne çıktığını söyleyen Özdemir, ülkenin toplam bakliyat ihracatının yüzde 88’inin Mersinli firmalar tarafından karşılandığını vurguladı. Narenciye ihracatında Mersin’in payı ise yüzde 41 oranında.
Özdemir, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı çerçevesinde, tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırma hedefinin öne çıktığını belirtti. Ayrıca, bu hedeflere ulaşmak için gereken eylem planlarının hayata geçirilmesi durumunda, Türkiye’nin kısa vadede 35-40 milyar dolarlık tarımsal ihracat hedefini ulaşmasının mümkün olduğunu ifade etti.