Mersin ve Humus Ticaret Odaları Arasında Kardeş Oda Protokolü İmzalanıyor

Humus Ticaret Odası Başkanı Iyad Drak Sibi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek iki oda arasında kardeş oda protokolü imzalanmasını önerdi. İki taraf, işbirliğini artırmak ve gelecekteki ticaret fırsatlarını değerlendirmek için çalışmalar yapacak. MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, olumsuzlukları olumluya çevirmek ve ortak bir ticaret sistemi oluşturmak gerektiğini vurguladı.

Humus Ticaret Odası Başkanı Iyad Drak Sibi, Mersin Ticaret ve

Humus Ticaret Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Iyad Drak Sibi, bir heyetle birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret etti. Burada yapılan ilk görüşmede, iki kurum arasında bir kardeş oda protokolü imzalanması ve sektörler ile firmalar arasında işbirliği sağlanması kararlaştırıldı.

Sibi ve ekibi, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile bir araya geldi. Sibi, Humus’un, Şam ve Halep’ten sonra Suriye’nin üçüncü en büyük ticaret odası olduğunu belirterek, Türkiye ile birçok işbirliği fikrinin mevcut olduğunu ifade etti. 2011’den önce iki ülke arasındaki ticaretin güçlü olduğuna dikkat çeken Sibi, gelecekte Türk ve Suriyeli iş insanları için büyük fırsatlar olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca, Humus’taki güvenlik durumunun iyi olduğunu ve bankacılık sistemiyle ilgili olumlu gelişmeler yaşandığını dile getirdi. Bu ön görüşmenin ardından, bölgenin gereksinimleri hakkında daha kapsamlı bilgi paylaşacaklardı. Bunun yanı sıra, Mersin iş dünyasını Suriye’de iş yapmaya davet etti.

Sibi, “Mersin’e yapmış olduğumuz bu ilk ziyaret oldukça önemliydi. Mersin, Türkiye’nin en büyük limanı ve dış ticaret açısından İstanbul’dan sonra gelen ikinci önemli şehir. Lojistik açısından Suriye’ye en yakın ve etkili nokta. Suriye’nin yeniden inşası için acil ihtiyaç duyduğu üretim ve ticaret merkezi olmayı hedefliyoruz. Bu yüzden imkanlarımızı daha yakından değerlendirmek istiyoruz” dedi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çakır ise bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti vurgulayarak, geçmişte yaşanan olumsuzlukları geride bırakıp geleceğe odaklanmaları gerektiğini belirtti. “Birlikte çalışarak sorunları aşacağımıza inanıyorum. Herkesin kazanacağı bir yapı oluşturmalıyız ve bu hedefe ulaşmak için dikkatli adımlar atmalıyız” ifadelerini kullandı. Ekonomik işbirliğine açık olduklarını dile getirerek, “Ziyaretiniz bizim için kıymetli. Bu toplantıların devamı gelecek ve daha geniş bir katılımla sektörel ilişkileri güçlendirmek için yeniden bir araya geleceğiz” dedi.

Toplantıya, MTSO 36 No’lu Yurtdışı Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Başkanı ve Mersin Arap İşadamları Derneği Başkanı Mohamad Almushalban da katıldı.