Mersin’den Suriye’ye İş Dünyası Temasları: Yeniden İmar İçin Fırsatlar Kapıda!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, Türkiye ve Suriye’nin ilişkilerinin gelişmesi için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Çakır, Suriye’nin yeniden imarında Mersin iş dünyasının kilit rol oynayacağını ifade etti. Türk heyeti, Şam’da Suriye’li bakanlarla görüşerek ekonomik işbirliklerini ele aldı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır,

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, Türkiye ile Suriye arasında yeni dönemde çok yönlü ilişkilerin gelişmesi için önemli bir potansiyel bulunduğunu ifade etti. Çakır, “Gelecekte Suriyeli kardeşlerimizle birlikte Suriye’yi yeniden inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın liderliğinde, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın da yer aldığı Türk iş dünyası temsilcileri, Suriye’nin başkenti Şam’a önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Savaş sonrası Suriye’yi ziyaret eden ilk uluslararası iş heyeti Türkiye’den oldu. İlk gününde kritik görüşmeler gerçekleştiren heyet, 8 Aralık’ta gerçekleşen devrimle birlikte Suriye’nin yeniden inşasında atılacak potansiyel adımları ele aldı. Söz konusu görüşmelerde Suriye’nin Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal eş-Şa’ar, Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir, Maliye Bakanı Mohamed Yasser Barnia ve Kara ve Deniz Limanları Genel İdaresi Müdürü Kuteybe Ahmed Bedevi ile bir araya gelindi.

Çakır, Mersin’i temsilen gerçekleştirdiği resmi temaslar sırasında, Suriyeli yetkililere iş dünyasının beklentilerini ve taleplerini iletti. “Uzun süre boyunca Suriyeli kardeşlerimize ev sahipliği yaptık, onları iş hayatına entegre ettik” diyen Çakır, Suriye’nin yeniden yapılanma döneminde, Mersin ve çevresindeki firmalarla işbirliği yaparak ülkenin imarında katkıda bulunmayı düşündüklerini belirtti. Ayrıca, entegrasyonun Mersin ile Suriye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesinde kilit bir rol oynayacağını vurguladı.

Öncelikle hukuk, güvenlik ve bankacılık gibi ticaret için hayati konuların ele alınması gerektiğini dile getiren Çakır, Mersin’in lojistik alanındaki avantajlarının bu sürece hız kazandıracağını ifade etti. Mersin ile Tartus limanları arasında başlatılan Ro-Ro seferlerinin bu süreçte artarak sürmesini beklediklerini kaydetti. Ayrıca, Mersin’in liman işletmeciliğindeki tecrübesi sayesinde, Tartus Limanı gibi diğer limanlarla işbirliği yaparak bölgedeki limanları birbirini destekleyen bir yapı haline getirebileceklerini aktardı. Türkiye’den Suriye gümrüğüne gelen tırların, Suriye plakalı araçlara aktarımının önemli zaman ve maliyet kaybına yol açtığını belirten Çakır, bu sorunların giderilmesinin kritik olduğunu ifade etti. Mersin ile Lazkiye arasında planlanan feribot seferlerinin, bölgedeki turizmi canlandırma açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, bu konuda gerekli tüm destekleri vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.