MH370 sefer sayılı uçağın enkazı için 11 yıl aradan sonra yeniden Hint Okyanusu’nda arama çalışmaları başlatıldı

MH370 sefer sayılı uçağın enkazı için 11 yıl aradan sonra Hint Okyanusu’nda yeniden arama başlatıldı. Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, Ocean Infinity’nin sözleşme detayları üzerinde çalıştığını ve yeni bir alan tarayacağını duyurdu. Uçağın bulunduğunda 70 milyon dolar ödenecek.

MH370 sefer sayılı uçağın enkazı için 11 yıl aradan sonra

Malezya Havayolları’nın MH370 sefer sayılı uçağının enkazına ulaşmak için Hint Okyanusu’nda 11 yıl aradan sonra yeni bir arama süreci başlatıldı. 8 Mart 2014 tarihinde Kuala Lumpur’dan Pekin’e doğru yola çıkan uçak için yapılan arama çalışmalarında, Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, Ocean Infinity adlı şirketin bölgedeki operasyonlarına başladığını duyurdu. Loke, sözleşmenin detaylarının henüz kesinleşmediğini belirtmesine karşın, şirketin gemilerini derhal harekete geçirdiğini ifade etti. Bakan, arama faaliyetlerinin ne kadar süreceği ile ilgili olarak net bir süre vermediklerini de ekledi.

Daha önceki açıklamalarında, sözleşmenin 18 aylık bir süreyi kapsadığını belirten Loke, eğer uçağın enkazı bulunursa Malezya’nın şirkete 70 milyon dolar ödeme yapacağını bildirdi. Ayrıca, “bulunmazsa ücret yok” prensibi gereğince bir anlaşma yapıldığını ve bu sözleşme kapsamında şirketin, yalnızca uçağın enkazını bulması halinde ücret alabileceğini vurguladı.

Ocean Infinity’nin 2018’deki önceki başarısız arama denemesi sonrası, uzmanların son analizleri doğrultusunda belirlediği 5,800 kilometrekarelik yeni bir alanda tarama gerçekleştireceği belirtildi. Şirketin gemisi Armada 7806, geçen hafta Avustralya’nın Perth kentinin 1,200 mil açığında demirlemişti.

2014-2017 yılları arasında Avustralya liderliğinde yürütülen arama çalışmaları sırasında, Hint Okyanusu’nda toplam 46,300 kilometrekarelik bir alan taranmasına rağmen, yalnızca uçağa ait birkaç parça bulunmuştu.

MH370 sefer sayılı Boeing 777 uçağı, 227 yolcu ve 12 mürettebat ile 8 Mart 2014’te Kuala Lumpur’dan Pekin’e uçarken ortadan kaybolmuştu. Malezyalı yetkililer, uçağın bilinçli olarak rotasından sapmış olabileceğini düşünmüş, çok sayıda ülkenin katıldığı arama kurtarma çalışmalarında ise herhangi bir bulguya ulaşılamamıştı. Haftalar süren araştırmalardan sonra Malezya hükümeti, uçağın yakıtı bitene kadar uçtuğunu ve yolculuğun derin sularda sona erdiğini bildirmişti. Uçağa ait olabileceği düşünülen bazı enkaz parçaları ise Afrika kıyılarına ve Hint Okyanusu’ndaki adalara vurmuştu. Uçakta bulunanların aileleri, Malezya Havayolları, Boeing, Rolls-Royce ve Allianz sigorta grubu gibi çok sayıda kuruluştan tazminat talep etmişti. Malezya hükümeti, 2018 yılında Ocean Infinity ile anlaştı ve uçağı bulması durumunda 70 milyon dolara kadar ödeme önerisinde bulundu; fakat bu girişim de sonuçsuz kalmıştı. Uçakta 150 Malezyalı yolcu bulunuyordu ve bu üç ülke, Inmarsat uydusu ile uçak arasındaki bağlantı verilerine dayanarak Güney Hint Okyanusu’nda 120,000 kilometrekarelik alanda derin su aramaları gerçekleştirmişti.