Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı uçağın enkazına ulaşmak amacıyla başlatılan arama faaliyetleri durduruldu.
8 Mart 2014 tarihinde Kuala Lumpur’dan Pekin’e uçmak üzere havalanan bu uçak, uzun süredir kayıp bulunuyordu. Şubat ayında Hint Okyanusu’nda yeniden aktifleştirilen arama çalışmaları, Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke tarafından askıya alındı. Loke, “Operasyon şu an için durdurulmuştur. Yılın sonunda aramalar devam edecek, mevcut mevsim koşulları elverişli değil” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Arama faaliyetlerine Şubat ayında yeniden başlanmıştı. Geçtiğimiz Aralık ayında, uçak enkazını bulmak için Ocean Infinity isimli ABD merkezli deniz arama firmasıyla anlaşma yapılmıştı. Bu firma, daha önceki 2018 başarısızlığının ardından, uzmanların analizlerine dayanarak belirlenen 5.800 kilometrekarelik yeni bir alanı tarama vaat etmişti. Çalışmalar, 25 Şubat’tan itibaren başlamıştı. 2014-2017 yılları arasında Avustralya’nın öncülüğünde yapılan arama faaliyetlerinde, Hint Okyanusu’nda 46.300 kilometrekarelik geniş bir alan taranmış ancak sadece birkaç uçağa ait parça tespit edilebilmişti.
Dünyanın en büyük havacılık sırlarından biri olarak kabul edilen bu olayda, 227 yolcu ve 12 mürettebatı olan Boeing 777 tipi MH370, Kuala Lumpur’dan kalktıktan sonra kaybolmuştu. Yetkililer, uçağın yoluna kasıtlı olarak müdahale edilmiş olabileceğini ifade etmişti. 26 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmaları, başlangıç aşamasında hiçbir belirtiye ulaşılamadan sona erdi. Aylardan sonra yapılan açıklamada, MH370’ın yakıtının bitene kadar uçmaya devam ettiği ve yolculuğunun Güney Hint Okyanusu’nun derinliklerinde noktalandığı belirtildi. Enkaz parçaları, Afrika kıyılarına ve Hint Okyanusu’ndaki adalara vurdu. Yolcuların aileleri, Malezya Havayolları, Boeing, Rolls-Royce ve Allianz sigorta grubu gibi birçok kuruluştan tazminat talep etmişti. 2018’de Ocean Infinity ile yapılan anlaşmanın ardından, uçağın bulunması halinde 70 milyon dolarlık ödül vaadi olmasına rağmen, o süreç de sonuçsuz kalmıştı. Uçaktaki 150 Malezyalı yolcu da dahil olmak üzere Avustralya ve Çin’in, Inmarsat uydusu ile uçak arasındaki otomatik bağlantılara dair verilere dayanarak Güney Hint Okyanusu’nda 120.000 kilometrekarelik bir alanı aradığı kaydedildi. Bu olay, havacılık tarihinin en büyük gizemlerinden biri olarak hafızalara kazındı.