Migros, SBTi Onayı ile Karbon Azaltım Hedeflerini Küresel Ölçekte Tescilledi

Migros, İyi Gelecek Planı ile yürüttüğü karbon azaltım hedefleri sayesinde, Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nden tam onay aldı. Bu onayla, şirket Türkiye’de bu başarıyı elde eden ilk gıda perakendecisi oldu ve globalde 26. sıraya yerleşti. Özgür Tort, iklim değişikliği ile mücadelede önemli yatırımlar yaptıklarını vurguladı.

Migros, İyi Gelecek Planı ile yürüttüğü karbon azaltım hedefleri sayesinde,

Migros, İyi Gelecek Planı çerçevesinde iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla yaptığı karbon azaltım girişimlerine, dünyanın önde gelen otoritelerinden olan Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nden (SBTi) tam onay aldığını duyurdu. SBTi’nin gerçekleştirmesi gereken doğrulama sürecinin ardından, Migros’un hem kısa hem de uzun vadeli hedefleri, 260 farklı kriterle incelendi. 2030 yılına kadar karbon emisyonunu azaltma ve 2050 yılı itibarıyla net sıfır hedeflerini doğrulatan Migros, Türkiye’den bu uluslararası onayı almış olan ilk şirket olurken, dünya genelinde de 26. gıda perakendecisi oldu.

Bilimsel sürdürülebilirlik hedefleriyle gıda perakende sektörüne örnek olan Migros, SBTi’dan karbon azaltım hedefleri için tam onay alırken, bu alanda Türkiye’de onaylanan 7 şirketten biri olarak öne çıktığı açıklandı. Böylece, dünya genelinde bu nitelikte onay alan gıda perakendecisi sayısı toplamda 26’ya ulaştı.

Migros’un iş modelinin merkezinde yer alan sürdürülebilirlik anlayışını vurgulayan Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort, bu yılki Dünya Ekonomik Forumu’nda yayımlanan ‘2025 Küresel Riskler Raporu’nda öngörülen çevre ve iklim konularıyla ilgili risklere dikkat çekerek, İyi Gelecek Planı çerçevesinde önemli yatırımlar yaptıklarını belirtti. Yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirdikleri güneş enerjisi santrali (GES) projelerinin yanı sıra su yönetimi, gıda israfına karşı mücadele ve plastik atıkların azaltılması için de çevresel korumaya yönelik yöntemler geliştirdiklerini ifade etti.

Tort, iklim değişikliğinin tarım ve su kaynakları üzerindeki etkilerinin bilincinde olduklarına vurgu yaparak, sürdürülebilirlik alanındaki taahhütleri ile tarımın geleceğine yönelik değerli projelere imza attıklarını kaydetti. Yerli ürünlerin Anadolu’nun verimli topraklarında artırılmasına yönelik çalışmalara da önem verdiklerinin altını çizen Tort, halkın sağlıklı ve uygun fiyatlı gıdaya erişiminin sürekliliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Aldıkları onayla birlikte Migros’un iklim hedeflerinin ve bilimsel metodolojisinin doğruluğu; uluslararası normlarla tescillenmiş durumdadır. Şirket, 2026 yılına kadar enerji tüketiminin üçte birini kendi güneş enerjisi santrallerinden sağlayarak, bu alanda da önemli bir hedef belirledi. Migen iştirakinin de enerji verimliliğini artırmaya yönelik önemli yatırımlar gerçekleştirdiği bilgisi verildi. Geçmişte elde edilen başarıların, gelecekle ilgili somut adımların bir göstergesi olduğunu belirten Tort, 2030 yılında karbon emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltmayı ve 2050’ye kadar net sıfır hedeflerine ulaşmayı planladıklarını kaydetti. Ayrıca, iklim değişikliği ile ilgili mücadelede iş ortakları ile birlikte hareket ederek topyekün bir etki oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

Şirket, sürdürülebilirliğe yönelik hedeflerini genişleterek 2050 net sıfır hedeflerine ulaşmak amacıyla tedarikçileri ile birlikte dolaylı emisyonlarını 2033 yılına kadar yüzde 32 oranında azaltmayı da taahhüt etti. BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’nde yer alan Migros, CDP 2023 İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarından en yüksek ‘A’ notunu alarak Türkiye’den bu ihracaçlığı gerçekleştiren beş firmadan biri olma başarısını gösterdi.