Mudanya’da riskli yapıların mevcut kat ve metrekare sınırlarına uyarak yerinde dönüşümlerin gerçekleştirilmesine imkan tanıyan plan notunun imar planlarına eklenmesi, belediye meclisi tarafından oybirliğiyle onaylandı. Başkan Deniz Dalgıç, bu kararın kentin yapı stokunun yenilenmesi açısından kritik bir adım olduğunu belirtti.
Deprem kuşağında bulunan Mudanya’nın daha dirençli bir kent olmasına yönelik önemli bir hamle gerçekleştirildi. Mudanya Belediye Meclisi, mevcut yapıların mevcut kat ve metrekare sınırlamalarını aşmadan dönüşümünü sağlayacak plan notunun imar planlarına işlenmesini oybirliğiyle kabul etti.
Başkan Deniz Dalgıç’ın başkanlığında toplanan Mudanya Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis toplantısında, riskli yapı tespiti yaptıran mülk sahiplerinin, aldıkları ruhsat tarihindeki haklarının korunmasını sağlayacak şekilde yeni yapı yapabilmeleri amacıyla imar ve hukuk komisyonlarının hazırladığı ortak rapor gündeme getirildi. Belirlenen şartlar doğrultusunda, riskli yapıların ruhsat aldığı tarihteki plan durumu ve inşaat alanını aşmama koşullarına uyanlara yeni yapı izni verilmesinin sağlanmasına yönelik plan notunun imar planlarına dâhil edilmesi karara bağlandı. Rapor, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’ne onay için gönderilecektir.
Başkan Dalgıç, yerinde dönüşüm süreçlerinde vatandaşların yönetmelikten kaynaklanan kısıtlamalarla karşılaşmamaları için çaba sarf ettiklerini belirtti. Dönüşüm süreçlerinde kesinlikle yoğunluk artışına gidilmeyeceğinin altını çizen Dalgıç, “Bu karar, Mudanya’nın yapı stokunu yenileme yolunda önemli bir başlangıçtır” dedi. Dalgıç, şöyle devam etti: “Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası’nın önerilerini değerlendirerek gerçekleştirdiğimiz bu çalışma, riskli yapıları güvenli hale getirmek için önemli bir fırsattır. Riskli durumdaki binaların dönüşüm taleplerini aldığımızda inceleme sonrası plan notu ile yerinde dönüşüm imkânı sunulacaktır. Yönetmelikteki engelleri aşarak bu süreci gerçekleştireceğiz.”
Toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yapan Başkan Dalgıç, Mudanya’nın deprem kuşağında bulunduğu gerçeğini unutmamak gerektiğini belirtti. Kentteki yapı stoğuna dair veri ve izleyecekleri strateji hakkında kamuoyunu bilgilendireceklerini ifade eden Dalgıç, “Sorunları çözüme kavuşturmadığımız sürece bu veriler yalnızca korkuya neden olur. Gerçek anlamda insan yaşamını ve kentin varlığını korumak için birlikte hareket etmemiz şart. Güvene dayalı bir anlayış geliştirmeliyiz. Mudanya’nın böyle bir talebe ihtiyacı var. 6 Şubat’taki acı günden sonra yaralarımıza deva bulmalıyız; önceliğimiz, yaraların oluşmasına engel olacak önlemleri almak olmalıdır” şeklinde konuştu.