Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi’nde, Naime ve Yunus Sınakçı çiftinin ilk çocukları olan Atlas bebeğe, anne karnında gastroşizis tanısı konuldu. Bu durum, bebeğin mide ve bağırsaklarının dışarıda olmasıyla kendini gösteriyordu. Hastanede gerçekleştirilen iki aşamalı operasyon başarılı bir şekilde tamamlandı.
Gebelik süresince Perinatoloji uzmanı Op. Dr. Selahattin Kükner tarafından kontrol edilen bebek, anne karnındaki pozisyonunun ters dönmesi nedeniyle 35. haftada sezaryenle dünyaya getirildi. Atlas bebeğin doğum ağırlığı 2 kilo 100 gramdı ve doğumun hemen ardından Yenidoğan yoğun bakım ünitesine alındı. Bebeğin durumu hastanede takip edilirken, bağırsakların karına yerleştirilmesi için bir ameliyat planlandı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden uzman doktorlar Prof. Dr. Süleyman Cüneyt Karakuş ve Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Dursun, bu ameliyatı gerçekleştirdiler. Bebeğin karın boşluğu yeterince gelişmediği için, iki aşamalı bir operasyonla mide ve bağırsaklar karın içine yerleştirildi.
Ameliyatının ardından, Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde Prof. Dr. Nilay Hakan, Doç. Dr. Özkan İlhan ve Uzm. Dr. İpek Kocaoğlu’nun gözetiminde tedavisi süren Atlas bebek, 2 aylıkken sorunsuz bir şekilde taburcu edildi.
Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Dursun, gastroşizis hakkında yaptığı açıklamada, “Gastroşizis, doğumda her 10 bin bebekten birinde görülen, gebeliğin erken dönemlerinde tespit edilebilen bir kusurdur. Bu durum, bebeğin göbek kordonuna yakın karın kaslarındaki zayıflıktan kaynaklanmaktadır. Kesin nedenleri belirlenemese de, annenin maruz kaldığı maddeler, beslenme alışkanlıkları, hamilelikte kullanılan ilaçlar ve genetik faktörler bu durumu etkileyebilmektedir. Araştırmalar, erken yaşta hamile kalmanın, alkol ve sigara kullanımının, bazı enfeksiyonların bu duruma yol açabileceğini göstermektedir. Tedavi süreci ise bebeğe özel bir yaklaşım gerektiriyor ve biz de bu durumu iki aşamalı operasyonla çözdük. Bebeğimiz yaklaşık 2,5 ay sonra sağlıkla ailesinin yanına döndü” ifadelerini kullandı.