Muğla’nın Ocak İhracatı 80,5 Milyon Dolar ile Ege Bölgesi’nde Öne Çıktı

Ege İhracatçı Birlikleri, Muğla’nın Ocak 2025 ihracatını 80,5 milyon dolar olarak açıkladı. EİB, toplamda 1 milyar 476 milyon dolarlık ihracata ulaşırken ABD, 149 milyon dolarla birinci oldu. Koordinatör Jak Eskinazi, rekabetçi kura ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Ege İhracatçı Birlikleri, Muğla'nın Ocak 2025 ihracatını 80,5 milyon dolar

Muğla, Ege Bölgesi’nin balıkçılık, madencilik, narenciye ve taze sebze-meyve ihracatında öne çıkan illerinden biri olarak, 2025 yılı Ocak ayı ihracat verilerini duyurdu. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından açıklanan rakamlara göre, Muğla’nın Ocak ayı ihracatı 80,5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Ege İhracatçı Birlikleri, 2025 yılının ilk ayında toplam 1 milyar 476 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılı Ocak ayındaki 1 milyar 472 milyon dolarlık ihracat rakamını koruyan EİB, 12 ihracatçı birliği arasında 7’sinin ihracatını artırdığını bildirdi. Ancak 5 birlik performans olarak 2024 yılı Ocak ayının gerisinde kaldı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ocak ayında Türkiye’ye 104,5 milyon dolarlık döviz kazandırdı. 2024 yılını başarılı bir şekilde tamamlayan Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2025 yılına güzel bir başlangıç yaptı ve Ocak ayı itibarıyla ihracatını yüzde 12 artırarak 89,7 milyon dolardan 101 milyon dolara çıkardı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise Ocak ayını 36,3 milyon dolarlık bir ihracatla tamamladı. EİB’in bu dönemde en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri ilk sırada yer alarak, ihracatını yüzde 15 artırarak 149 milyon dolara ulaştı. Almanya, 145,8 milyon dolarlık ihracatla ikinci, İtalya ise 94 milyon dolarla üçüncü sırada bulunuyor. İngiltere dördüncü sırada 72,5 milyon dolarlık talep ile, İspanya da 67 milyon dolarla beşinci sırayı aldı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, mevcut ekonomik şartlarda ihracatçılarının maliyetine ve zaman zaman zararına ihraç yapmaya devam ettiklerini belirtti. Türk ekonomisi içerisindeki bu zorlu koşullar altında mevcut durumu korumanın bir başarı olduğunu ifade eden Eskinazi, “İhracatı artırmak için hala fırsatımız var” dedi. İhracat artış hedeflerine ulaşmak için ortalama yüzde 10’luk bir artış gerektiğini vurgulayan Eskinazi, rekabetçi bir döviz kurunun gerektiğini ve bu sağlanmadığı takdirde ihracatın zamanla azalacağını kaydetti. Ayrıca, ihracat düşüşünün istihdam üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Eskinazi, tedbirlerin acilen alınması gerektiğini ifade etti.