NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ABD’nin Kanada’ya yönelik yeni gümrük vergilerinin ittifak üzerindeki etkileri hakkında, “Bunun kolektif caydırıcılığımızı etkilemeyeceğine kesinlikle inanıyorum. Müttefikler arasında her zaman sorunlar çıkabilir” açıklamasında bulundu.
Belçika’nın Brüksel kentindeki NATO Karargahı’nda İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basına bilgi veren Rutte, Ukrayna’ya destek konusuna da dikkat çekerek, “Gelecekte yardımlarımızı sürdürmeli ve artırmalıyız ki Ukrayna, müzakere masasında güçlü bir konumda olabilsin ve kalıcı bir barış için iyi bir anlaşma arayışına girsin. Dünyamız giderek daha fazla tehdit altına giriyor, bu nedenle askeri gücümüzü artırmalıyız” dedi.
Rutte, Rusya’nın NATO ülkelerine yönelik destabilize edici faaliyetlerine işaret ederek, “Son zamanlarda İngiliz sularında bir Rus casus gemisi tespit edildi. Moskova’ya bu tür davranışların kabul edilemez olduğunu bildirdik. Savunmamızı güçlendirmek için daha fazla yatırım yapmalı ve caydırıcılığımızın sağlamlığını artırmalıyız. Kısacası, savaş önlemek amacıyla daha fazla bütçe ayırmalıyız” ifadelerini kullandı.
NATO’nun savunma sanayisinin hızla yenilenmesi gerektiğini belirten Rutte, “Savunma üretimini artırmak için zaman kaybetmemeliyiz. İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD ve İngiltere’de fabrikalar çok sayıda mühimmat üretti. Günümüzdeki dijitalleşme ile neler başarabileceğimize odaklanmalıyız. Zorluklar karmaşık, ancak NATO’da başaramayacağımız bir şey yoktur” dedi.
ABD’nin Kanada’ya uyguladığı gümrük vergileri ile Avrupa Birliği’ne de yansıması ihtimalleriyle ilgili soruya yanıt veren Rutte, “Her zaman müttefikler arasında sorunlar olmuş, ancak bu caydırıcılığımızı koruma konusundaki ortak irademizi etkilemeyecek” diye konuştu. Ayrıca, ABD’nin Avrupa’ya savunma ticaretinde açıkladığı olumlu rakamları vurguladı.
Bir basın mensubunun NATO’nun ABD olmadan yönetilebileceğiyle ilgili sorusuna ise Rutte, “Bu, birçok açıdan mantıksız. Avrupa’nın ABD olmadan savunma planları yapması yanıltıcı olabilir. Ukrayna, sadece kendi yurt sorunları açısından değil, uluslararası jeopolitik bakımdan da önem taşıyor. NATO’nun Avrupa kanadı ve diğer ülkeler, bu durumun farkında ve dayanışma içinde kalmalıyız” cevabını verdi. Rutte, “Ben bir transatlantik savunucusuyum ve Batı’nın bir araya gelerek güçlü kalmasının, kesinlikle savunmamız için elzem olduğunu düşünüyorum” dedi.