NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Brüksel’deki NATO Karargahı’nda Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, NATO’nun geleceğine dair bazı endişeleri dile getirdi. Rutte, “Transatlantik ortaklık, ittifakımızın asıl yapı taşı olmaya devam ediyor. Başkan Trump, hem Amerika Birleşik Devletleri’nin hem de şahsi olarak NATO’ya olan bağlılığını net bir şekilde ifade etti” sözlerini kaydetti.
Endişelerin olduğu bu belirsiz zamanlarda NATO’nun geleceği hakkında tartışmaların yoğun olduğunu belirten Rutte, bu kaygıların nedenlerini vurgulayarak, “Transatlantik ilişkiler, ittifakın temel unsuru olmaya devam ediyor. Ayrıca, Avrupa’da bulunan bizlerin savunma harcamalarıyla ilgili daha fazla adım atmamız gerektiği de net bir şekilde ifade edildi” dedi.
Rutte, Avrupa ve Kanada’nın savunma bütçelerinin geçen yıl yüzde 20 oranında arttığını hatırlatarak, müttefiklerin bu konuda daha fazlasını yapma çabalarının sürdüğünü aktardı. Özellikle son haftalarda Danimarka ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin önemli açıklamalarda bulunduğunu, Almanya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti’nin de kayda değer adımlar attığını belirtti. Çek Cumhuriyeti’nin yeni duyurularını memnuniyetle karşıladığını dile getirirken, “Ortak güvenliğimiz, ortak bir sorumluluktur. Müttefikler, savunma yatırımlarını artırma çabalarının yanı sıra, Ukrayna’da kalıcı ve adil bir barış sağlamak için neler yapabilecekleri üzerinde de ilerliyorlar” ifadelerini kullandı.
Rutte, ABD’nin Ukrayna’ya desteğini askıya almasıyla ilgili bir soru üzerine ise, “Ukrayna’nın güçlü bir konumda olması oldukça önemli. Barış müzakereleri başlarken bu durum kritik. Bu süreç hangi şekilde gelişirse gelişsin, Ukrayna’nın bu süreçte dayanıklı olması gerekiyor. Bu nedenle, desteğin devam etmesi şart” şeklinde konuştu. Şu anda ABD ve Ukrayna’nın bu konularda nasıl ilerleyeceklerini görüştüğünü ekledi.
Polonya Cumhurbaşkanı Duda ise NATO üyesi ülkelerden savunma harcamalarını gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 3’üne yükseltmelerini talep etti. Hollanda’da yapılacak olan NATO Zirvesi’nde bu meselenin ele alınmasını isteyen Duda, “Durum böyle devam edemez, 2030’a kadar bekleyemeyiz” dedi.