Nepal’de Monarşi Yeniden Kurulması İçin Yapılan Gösteri Kanlı Bitti: 2 Ölü, 17 Yaralı

Nepal’de anayasal monarşinin yeniden kurulmasını talep eden protestolarda monarşi destekçileri ile polis arasında çatışma çıktı. Olayda, biri gazeteci toplam 2 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Hükümet, şiddetin yayılmasını önlemek için sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Nepal'de anayasal monarşinin yeniden kurulmasını talep eden protestolarda monarşi destekçileri

Nepal’de 2008 yılında sona eren anayasal monarşinin yeniden kurulmasını talep eden protestolar sırasında, monarşi yanlıları ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Olaylar sonucunda bir gazeteci dahil, iki kişi hayatını kaybetti.

Başkent Katmandu’da buluşan monarşi destekçileri, feshedilen anayasal monarşiyi geri getirmek amacıyla büyük bir gösteri düzenledi. Protestocular, Parlamento binasına yönelmek için polis barikatını aşmaya çalıştıklarında arbede çıktı. Kalabalığın polise taşlarla karşılık vermesi üzerine, Nepal polisi göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve cop ile göstericilere müdahale etti. Çatışmalar boyunca iki kişi yaşamını yitirirken, üçü polis olmak üzere 17 kişi de yaralandı; ayrıca üç protestocu gözaltına alındı.

Polis sözcüsü Dinesh Kumar Acharya, hayatını kaybedenlerden birinin gazeteci olduğunu bildirdi. Diğer yandan, polis yetkilisi Shekhar Khanal, protestocuların bir aracı ve bir evi ateşe verdiğini ifade etti.

Yetkililer, gösterilerin yasak olduğu alanlara girilmesini engellemek amacıyla polisin kuvvet kullanmak zorunda kaldığını belirtirken, olayların daha fazla büyümesini önlemek için bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kathmandu bölgesi idaresinin sözcüsü Ashok Kumar Bhandari, yasakların yerel saatle 22.00’ye kadar geçerli olacağını ve durumun gelişimine göre uzatılabileceğini dile getirdi.

İçişleri Bakanlığı, protestocuların hastaneler, özel mülkler ve bir siyasi parti ofisi dahil olmak üzere birçok yeri tahrip ettiğini açıkladı. Ayrıca, Nepal’de anti-monarşi karşıtı bir miting de düzenlendi, ancak bu etkinlikte herhangi bir sıkıntı yaşanmadı.

Hatırlanacağı üzere, Nepal’de monarşi Mayıs 2008’de sona ermişti ve o günden bu yana ülkenin adı Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti olarak anılmaktadır. Nepal’in son kralı 77 yaşındaki Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, tahtan indirildikten sonra ailesiyle birlikte Katmandu’da alçakgönüllü bir yaşam sürmektedir.