SANKO Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi’nin Koordinatörü Diyetisyen Nur Seda Güler Berk, zayıflamanın yalnızca kilo kaybı olarak algılanmaması gerektiğine dikkat çekti. Berk, zayıflama sürecinin, bireylerin sağlamlığını artırmayı amaçladığını ifade etti.
Berk, “Kilo kaybı hedeflenirken iyileşme süreci asıl öncelik olmalı. İlkbaharın gelişi ve yaz mevsiminin yaklaşmasıyla bazı bireyler, hızlı bir şekilde kilo vermek için aceleci hareket ediyorlar. Ancak sağlığınızı riske atacak şok diyetlerden uzak durmalısınız. Yanlış yöntemlerle yapılan hızlı kilo kayıpları, genellikle aynı hızla geri alınır. Bu nedenle, fazla kiloların altında yatan temel sebepleri ortaya çıkarmak büyük önem taşıyor. Örneğin, insülin direnci veya hipotiroidi gibi metabolik hastalıkların varlığı ya da vitamin-mineral eksikliklerine bağlı iştah bozuklukları yaşayıp yaşamadığınızı kontrol etmek gerekebilir. Ayrıca, duygusal açlık sebebiyle tok olmanıza rağmen sürekli yemek yeme isteği içinde olabilirsiniz. Bazen de obezite durumu ciddi bir aşamaya gelebilir ve beden kütle indeksiniz 35’in üzerine çıkabilir. Yağ hücrelerinizle baş etmekte zorluk çekiyorsanız, önce bu sorunları anlamalı ve ona göre uygun zayıflama yöntemlerini belirlemeliyiz” dedi.
Kalıcı bir zayıflama süreci için, multidisipliner bir yaklaşımın uygulanarak kişiye özel bir zayıflama planı oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Dyt. Berk, “Bu süreç sadece diyetle değil, diyetin yanı sıra ilaç tedavisi ile de desteklenebilir” bilgisini paylaştı.
Hızlı yemek yemenin, çiğnemeden yutma, sindirim sorunları ve özellikle kabızlık gibi şikayetlere neden olduğunu belirten Berk, bunun da hızlı kilo alımına yol açabileceğini vurguladı. Diyet yapmaktan yorulan ve psikolojik olarak diyet uygulama koşullarına sahip olmayan bireyler için, beden kütle indeksinin uygun olduğu durumlarda yutulabilir balon veya gerektiğinde cerrahi yöntemlerin uygulanabileceğini ifade etti. Berk, “Burada amaç kalıcı zayıflama ve iyileşmeyi sağlamaktır. Bu yüzden Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezleri’ni tercih etmek önemlidir” şeklinde konuştu.
SANKO Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi, balon veya cerrahi yöntemlerle birlikte yalnızca diyet uygulayan hastalarıyla da etkileyici zayıflama sonuçları elde ettiklerini aktararak, bireylerin diyet programlarına bağlı kalmalarının süreci hızlandırdığını açıkladı. Berk, “Hayatlarına yeni ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını entegre ettiklerinde, kazandıkları zayıflığın kalıcılığı sağlanıyor. Günümüzün koşulları, hızla yemek yeme alışkanlığını da beraberinde getiriyor. Bunun, sindirim sorunları ve kilo alımına neden olması kaçınılmaz. Ayrıca, kolayca tüketilen şekerli içecekler su alımını azaltarak bu durumu daha da kötüleştiriyor. Bu aşamada yavaş yemek yemek, yiyecekleri iyi çiğnemek ve günlük 2.5 litre su tüketimi gibi basit alışkanlıklar bile sağlıkta ve vücut ağırlığında olumlu değişiklikler sağlayabilir. Küçük gibi görünen bu alışkanlıkların değiştirilmesi, hem güncel hem de gelecekteki sağlık açısından çok önemli faydalar sağlayacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.