Oral herpesin, ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri ciddiyetini koruyor

Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, oral herpesin (HSV-1) diş sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Virüs, bağışıklık zayıfladığında ciddi sorunlara yol açabilir. Önleyici tedbirler ve düzenli diş muayeneleri kritik öneme sahiptir.

Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, oral herpesin (HSV-1) diş sağlığını

Halk arasında “uçuk” olarak bilinen herpes simplex virüsü (HSV-1) ağız ve diş sağlığında geri dönüşü olmayan hasarlara yol açma potansiyeline sahip. Uzman Diş Hekimi ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, konuya dair önemli uyarılarda bulunarak, “Bu virüs bir kez vücuda girdiğinde ömür boyu kalır. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde, diş eti iltihaplanması, diş kaybı ve çene kemiği erimesi gibi ciddi sorunlara neden olabilir” dedi.

Prof. Dr. Özkan, herpes simplex virüsünün yalnızca dudak uçukları ile sınırlı olmadığını, bunun yanı sıra diş eti hastalıkları ve çene kemiği erimesine yol açabilecek ciddi sağlık problemlerine de yol açabileceğini vurguladı. Virüsün tükürük ile, ortak kullanılabilen eşyalar ya da oral-genital temas yoluyla bulaştığını belirten Özkan, hastalığın aktif olduğu dönemdeki uçuk lezyonlarının daha bulaşıcı olduğunu, ayrıca belirtisiz taşıyıcılardan da geçiş yapabileceğini ifade etti.

Oral herpesin yayılma yollarını detaylandıran Prof. Dr. Özkan, “Ağız içinde şüpheli lezyonlarla veya farklı belirtilerle karşılaşıldığında hemen diş hekimine yönelin. Tükürük teması, öpüşme, ortak kullanılan nesneler gibi çeşitli yollarla bulaşabilmektedir. Virüs, özellikle aktif uçuk vakalarında daha bulaşıcıdır; belirtisiz taşıyıcılardan da geçiş mümkündür” şeklinde konuştu.

Ağız ve diş sağlığına zararları hakkında da bilgi veren Özkan, “HSV-1 enfeksiyonu, genellikle dudaklarda ağrılı su kabarcıkları olarak kendini gösterir. Bu lezyonlar açıldığında virüsün yayılma riski artar. Bu enfeksiyon, ciddi ağız içi hastalıklara ve çatlamalara neden olabilir, bazı durumlarda izler bırakabilir” dedi.

Prof. Dr. Özkan, ayrıca herpes virüsünün diş etlerinde şişme, kanama ve ağrıya sebep olduğunu da belirtti. “Herpetik gingivostomatit çocuklarda yaygın olarak görülür ve şişmiş, kanayan diş etleri gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtiler tedavi edilmezse diş kaybı gibi sonuçlara yol açabilir. Araştırmalara göre, herpes virüsü motivasyonu taşıyan bireylerde periodontal hastalık riski, taşımayanlara oranla üç kat daha fazladır” ifadelerini kullandı.

Son olarak, korunma yöntemleri hakkında önerilerde bulunan Özkan, “Diş hekimine düzenli muayene ve ağız bakımına özen gösterin. Antiviral etkili gargaralar kullanmak da virüs yükünü azaltmada yardımcı olacaktır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tüketin ve ağız sağlığınızı tehdit eden rahatsızlıklarınızı ihmal etmeyin” dedi.