Peskov: ABD’nin Yeni Yönetimi ile İş Birliği Fırsatları Bizi Mutlu Ediyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin yeni yönetimiyle dış politikada örtüşen bir değişim yaşandığını belirtti. Peskov, Putin ve Trump arasındaki diyalog girişimlerini ve Macron’un Putin ile görüşme olasılığını değerlendirdi, ancak gerçek adımların atılmadığını ifade etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin yeni yönetimiyle dış politikada örtüşen

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus medya kuruluşlarına yaptığı açıklamada, “Amerika’nın yeni yönetimi, dış politika stratejilerini hızlı bir şekilde revize ediyor. Bu durum, büyük ölçüde bizim bakış açımızla paralellik gösteriyor” şeklinde bilgiler verdi.

Röportajında pek çok konuya temas eden Peskov, ABD ile olası iş birliği konusundan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme olasılığına kadar geniş bir yelpazede değerlendirmeler yaptı. ABD ve Ukrayna arasında sıkıntılar yaratan nadir toprak elementleri hakkında şunları söyledi: “ABD tarafından ‘Öncelikle Ukrayna meselesi, ardından ekonomi’ şeklindeki yaklaşım dikkat çekiyor.” Ayrıca, “Şu aşamada iş birliği olasılıklarının ana hatlarını belirlememiz gerektiğini düşünüyorum, ancak bu konuda hızla bir sonuç beklememeliyiz” ifadelerinde bulundu.

Putin ve Donald Trump arasındaki ilişkiyi de değerlendiren Peskov, “İlk adım olarak diyalog başlatmayı ve tüm ilişkileri iyileştirmeyi hedefliyoruz. Ancak ikili ilişkilerin tüm boyutlarında ciddi yaralar alındı ve bu nedenle uzun bir yolumuz var. Eğer iki liderin siyasi iradesi sürerse, bu yol oldukça hızlı ve başarılı bir biçimde ilerleyebilir” şeklinde konuştu.

Peskov ayrıca, ABD yönetiminin yeni dış politika oluşturma çabalarını ele alarak, “ABD’nin yeni yönetimi dış politikada hızla değişim yapıyor. Bu, bizim perspektifimizle büyük ölçüde örtüşüyor. Ayrıca, Ukrayna krizi ile ilgili dengeli ifadeler barındıran bir BM Genel Kurul kararı oylaması yapmamız artık mümkün hale geldi ki daha önce böyle bir şey düşünülmezdi” dedi.

Macron ve Putin arasındaki görüşme olasılığı ile ilgili düşüncelerini paylaşan Peskov, “Daha evvel Putin ile iletişim kurma konusunda istekli olduğunu belirtmişti. Ancak bu kapsamda somut bir ilerleme kaydedilmedi. Aksine, savaşı her koşulda sürdürme yönünde bir duruş sergiledi” açıklamasında bulundu. Ayrıca, ABD yönetimi ile kurulan bağlantılar ve “Rusya-ABD ilişkilerinde ani gelişen dinamikler” ışığında, Avrupalıların tutumlarının ne yönde değişeceğinin zamanla daha netleşeceğini ifade etti.