Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç: Aşılama, Kanser Tedavisi Gören Hastalar İçin Hayati Öneme Sahip

Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, kanser tedavisi görenler için aşı olmanın enfeksiyonlardan korunma ve iyileşme sürecinde önemli olduğunu vurguladı. EKMUD toplantısında, bağışıklık sistemi zayıf hastalar için aşılamanın rolü ele alındı.

Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, kanser tedavisi görenler için aşı

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, aşılamanın kanser tedavisi gören bireyler açısından enfeksiyonlardan korunma ve iyileşme süreçlerinde öneminin altını çizdi.

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili güncel bilgileri paylaşmak ve konunun uzmanlarını bir araya getirmek amacıyla Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bir toplantı düzenledi. Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Ulu Kılıç, kanser tedavisi sürecindeki hastalarda aşılamanın önemini vurgulayarak, “Erişkin sağlık durumu, toplum sağlığı için kritik bir unsurdur. Aşılar, bulaşıcı hastalıklara karşı en etkili koruma yollarından biridir ve özellikle erişkinler için büyük bir öncelik taşıyor. Bu bağlamda aşılamanın, bireylerin sağlığını korumanın yanı sıra toplumsal bağışıklığın güçlenmesine de katkı sağladığını belirtmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ulu Kılıç, kanser tedavisi gören hastaların enfeksiyonlardan korunması ve genel sağlık durumlarının iyileştirilmesi açısından aşılama uygulamalarının büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. “Aşılama, kanser tedavisi sürecinde hastaların bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve tedavi sürecinin olumsuz etkilerini dengeleyebilir. Ancak, aşılama kararı mutlaka bir sağlık uzmanıyla beraber alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Ayrıca, sağlık yetkililerinin kanser hastalarının aşılanmasının hem güvenli hem de etkili olduğuna dair önemli bilimsel verilere sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ulu Kılıç, kanser tedavisi sürecindeki bireylerin aşı hakkında bilgi almak için sağlık profesyonellerine danışmalarının gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

EKMUD toplantısında ayrıca “İmmünsüpresif Hastalarda Antimikrobiyal Profilaksi ve Bağışıklama” konusu üzerinde durulmuş, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar için enfeksiyonları önlemenin yolları ve bağışıklama stratejileri konusunda uzman hekimlerin görüşleri alınmıştır.