Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Behice Kurtaran, zatürre ve tetanos aşılarının yetişkinler arasında tekrarlanmasına dair önemli uyarılarda bulundu. Aşıların toplum sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini vurgulayan Kurtaran, “Bulaşıcı hastalıkların yayılımı aşılamalar sayesinde önemli ölçüde azalmakta ve salgınlar kontrol altına alınmaktadır. Hem yetişkinler hem de çocuklar için aşı uygulamaları, hastalıkların önlenmesi ve gelecekteki sağlık sorunlarının azaltılması bakımından hayati bir önem taşımaktadır. Ancak aşı karşıtlığı yüzünden bazı hastalıkların önüne geçmekte zorluk çekiyoruz” şeklinde konuştu.
Zatürre aşısının önemine dikkat çeken Kurtaran, “Enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde hijyen ve aşılamanın kritik rolü vardır. Türkiye, çocukluk çağındaki hastalıklar için etkili bir aşılama programına sahip. Ancak, çocuklarda aşılamanın ardından belli bir süre sonra bağışıklığın zayıfladığını unutmamalıyız. Yetişkinlerin de bu bağışıklığı güncellemeleri gerekiyor” dedi. Zatürre nedeniyle hastaneye yatışların sık olduğunu belirten uzman, birçok insanın bu aşıya ihtiyaç duyduğunun farkında olmadığını ekledi.
Tetanos aşısının önemini de vurgulayan Prof. Dr. Kurtaran, “Bu aşı, her on yılda bir yapılmalıdır. Ne yazık ki insanlar çoğunlukla bir yaralanma sonrası aşı olmakta, oysa bu durum yeterli koruma sağlamayabilir” açıklamasında bulundu.
Aşıların sağladığı yararlara yönelik toplumda yeterli bilincin oluşturulmadığını belirten Kurtaran, “Bilimsel temele dayanmayan veriler yüzünden aşılara yönelik yanlış düşüncelerin yayılarak toplumsal sağlık açısından risk oluşturduğunu görmekteyiz. Aşılar uzun yıllar süren bilimsel çalışmalar sonucunda geliştirilmiştir. Aşı yaptırmayan bir birey, hem kendi sağlığını hem de toplum sağlığını riske atmaktadır. Bu yüzden, aşıların faydaları hakkında toplumu daha fazla bilgilendirmek önemli” dedi.