Prof. Dr. Erdal Karaöz, 17 Nisan’da Samsun’da Kök Hücre Tedavisinin Sağlıkta Yeniliklerini Anlatacak

Prof. Dr. Erdal Karaöz, 17 Nisan’da Samsun’da kök hücre tedavisi üzerine bölge doktorlarıyla buluşacak. Kök hücrelerin Parkinson, Alzheimer gibi hastalıkların tedavisindeki rolü ve Sağlık Bakanlığı onayı olmayan uygulamalar hakkında bilgiler verecek.

Prof. Dr. Erdal Karaöz, 17 Nisan'da Samsun'da kök hücre tedavisi

Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, 17 Nisan tarihinde Samsun’da kök hücreyle ilgili bilimsel bulguları yerel doktorlarla paylaşmak amacıyla bir araya gelecek.

Parkinson, Alzheimer, spinal kord yaralanmaları, serebral palsi, ataksi ve Huntington hastalığı gibi rahatsızlıklar, ilk başta düşündüğümüzde korkutucu görünse de, günümüzde kök hücre tabanlı tedavi yöntemleriyle tedavi edilebiliyor. Prof. Dr. Karaöz, kök hücre tedavisinin nasıl uygulanabileceği hakkında bilgi vererek, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmamış standart dışı uygulamalara karşı uyardı.

Kök hücre tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Karaöz, “Son dönemlerde kök hücre tabanlı tedavi yaklaşımları, Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de büyük ilgi görüyor. Özellikle merkezi sinir sistemini etkileyen, genetik ya da travmaya bağlı olarak gelişebilen Parkinson, Alzheimer, spinal kord yaralanması, serebral palsi, ataksi ve Huntington hastalığı gibi rahatsızlıkların önemli bir özelliği, bu organlardaki işlevsel hücrelerin bir takım sebeplerle ölümüdür. Kök hücre tedavisinin amacı, bu ölmüş hücrelerin yerine sağlıklı olanları yerleştirerek, hastalığın doğurduğu immünolojik etkileri ve iltihaplanma sürecini ortadan kaldırmaktır” dedi.

Prof. Dr. Karaöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nörodejeneratif hastalıklar başta olmak üzere, bazı sağlık problemleri tıp tarafından tamamen tedavi edilemiyor. Bu hastalıkların ortak noktası, etkilenen doku ve organlardaki hücrelerin işlevlerini kaybetmesidir. Örneğin, Parkinson hastalığında, beyinde dopamin üreten hücrelerin ölmesi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Benzer şekilde, Alzheimer’da da hücresel ölüm ya da kayıp söz konusudur. Bu ölmüş hücrelerin yerine konulması veya bu ölüm sürecinin durdurulması için kök hücre replasmanının en etkili çözüm olduğu konusunda artan bir uzlaşı söz konusu.”