Pulmoner Rehabilitasyon Uygulamaları Nilüfer Sağlıklı Hayat Merkezi’nde Başladı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, KOAH, astım ve anfizem gibi solunum hastalarına Nilüfer Sağlıklı Hayat Merkezi’nde rehabilitasyon hizmeti sunuyor. Uzm. Dr. İsmail Kaba, eğitim sonrası 8 hastanın takip edildiğini açıkladı. 72 yaşındaki Tamer Pancaroğlu ise tedaviyle merdiven çıkabildiğini belirtti.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, KOAH, astım ve anfizem gibi solunum

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, KOAH, astım ve anfizem gibi solunum sorunları yaşayan hastalara yönelik pulmoner rehabilitasyon programlarını, Nilüfer Sağlıklı Hayat Merkezi’nde sürdürüyor.

UÜ Tıp Fakültesi ile Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü, bu sağlık hizmetini sunmak amacıyla işbirliği yaptı. Bu kapsamda, Nilüfer Sağlıklı Hayat Merkezi’nde çalışan doktor, fizyoterapist ve diyetisyenlerden oluşan bir ekip, 8 hafta süreyle UÜ Tıp Fakültesi’nin eğitim programına katıldı. Eğitimlerini tamamlayan solunum hastaları, rehabilitasyon süreçlerini Nilüfer Sağlıklı Hayat Merkezi’nde devam ettirmeye başladı.

Nilüfer İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İsmail Kaba, merkezde bireylerin sağlığını koruyucu hizmetlerin yanı sıra, tedavi edici pulmoner rehabilitasyon hizmetinin de sunulduğunu ifade etti. Ayrıca, buradaki uzmanların eğitim almak üzere Uludağ Üniversitesi’ne gönderildiğini belirten Kaba, “Eğitimlerini tamamladıktan sonra 2024 Nisan ayından itibaren hastalarımızı burada takip etmeye başladık. Bugüne kadar yaklaşık 8 hastanın düzenli kontrollerini gerçekleştirdik. Bu süreçte diyetisyenlerimiz ve fizyoterapistlerimizle hastalarımıza destek veriyoruz. Amacımız, telafide durumu daha iyi kavrayarak tedavi sürecinin başarılı bir şekilde ilerlemesini sağlamak.” şeklinde konuştu.

Fizyoterapist Ahmet Gökburu, merkezde verdikleri pulmomoner rehabilitasyon eğitimleri hakkında bilgi verdi. Gökburu, “Aerobik egzersizler ve kas güçlendirme çalışmalarımızla hastaların akciğer kapasitesini artırmayı, günlük aktiviteleri daha rahat yapmalarını hedefliyoruz. Bu sayede onların yaşamlarında olumlu değişimler meydana getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

2012 yılından bu yana zatürre ve anfizem hastalığı ile mücadele eden Tamer Pancaroğlu, rehabilitasyon sürecinin ardından yaşadığı değişimi anlattı. 72 yaşındaki Pancaroğlu, “Hastalığım ilerlediği için kliniğe başvurdum. 8 haftalık tedavi sürecinin ardından buraya yönlendirildim. Merdiven çıkmakta zorluk yaşıyordum, ancak şimdi çıkabiliyorum. Yorgunluk hissim de azaldı. Burada bisiklet ve yürüyüş bantlarında antrenman yapıyoruz.” şeklinde ifade etti.