Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme İçin Önemli İpuçları

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Hande Nur Onur Öztürk, sahurda protein ağırlıklı, tam tahıllı ve sıvı tüketimi yüksek besinler önerdi. Şekerli gıdalardan kaçınılmalı, oruç açarken dikkatli olunmalıdır.

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte oruç tutacak olanlar için doğru beslenme konusu önem kazanıyor. Sahurda seçilen yiyecekler, gün boyunca enerjinin sürdürülmesine ve susuzluk hissinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hande Nur Onur Öztürk, sağlıklı ve dengeli bir beslenme için önemli önerilerde bulundu.

Gün boyunca tokluk sağlamak için protein alımının önemi
Sahurda uzun süre açlık hissetmeyi geciktirecek, ayrıca susuzluğu da azaltacak besinlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Yumurta, az tuzlu peynir ve yoğurt gibi protein yönünden zengin ve doymuş yağ oranı düşük hayvansal gıdalar ile baklagiller ve kuruyemişler gibi bitkisel protein kaynakları tokluk hissini artırır. Tam tahıllı ürünler, özellikle yulaf, bulgur ve tam buğday ekmeği sayesinde kan şekeri dengede kalır, böylece gün içerisindeki açlık hissi azalır” şeklinde konuştu.

Susuzlukla başa çıkmak için sıvı alımının önemi
Beslenmenin yanı sıra sıvı tüketiminin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Gün boyunca kaybedilen sıvının yerine konması amacıyla iftardan sonra 1,5-2 litre su içmek şart. Şeker ve tuz oranı yüksek yiyecekler, gün boyunca daha fazla açlık ve susuzluk hissiyatı oluşturduğu için bu tür besinlerden uzak durmak en iyisidir” ifadelerini kullandı.

Sıvı kaybını artıran içeceklerden kaçınma
İftardan sahura kadar olan süreçte sıvı alımının düzenli yapılması gerektiğine dikkat çeken Öztürk, “Besin değeri olan çorba, ayran, süt ve yoğurt gibi sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Çay, kahve ve gazlı içecekler ise sıvı kaybını artırdığından Ramazan süresince bu içecekler sınırlandırılmalıdır. Ayrıca, su içeriği yüksek meyveler hem sıvı hem de enerji ihtiyacını karşılar” tavsiyelerinde bulundu.

Tatlı tüketimine dikkat
Oruç sonrasında tatlı yeme isteğinin normal olduğunu belirten Öztürk, “Bu ihtiyaç sütlü tatlılarla karşılanabilir ki bu hem enerji hem de protein sağlar. İkinci seçenek olarak meyve ya da az şekerle yapılan meyveli tatlılar tercih edilebilir. Ancak, şerbetli tatlılar kan şekerini hızla yükseltip düşürmesi sebebiyle daha az tüketilmelidir” önerisinde bulundu.

Uzun süre aç kalmanın ardından hızlı yemek yemenin sindirim sorunlarına neden olabileceğine de değinen Öztürk, “Oruç açıldıktan sonra hurma, zeytin gibi besinlerle başlanması ve ardından tarhana, yayla ya da baklagilli çorbaların tüketilmesi sindirimi kolaylaştırır. Ana yemeğe geçmeden önce kısa bir dinlenme sindirim sistemi için faydalıdır. Yemekten sonraki kısa yürüyüşler ve bitki çayları da sindirim sürecini destekler” dedi.